Letalo Johna Sheardowna je bilo med drugo svetovno vojno sestreljeno. Foto: Reuters
Letalo Johna Sheardowna je bilo med drugo svetovno vojno sestreljeno. Foto: Reuters
Po dogodkih med letoma 1979 in 1981 je Ben Affleck letos posnel uspešnico Argo. Foto: Reuters

Sheardown je imel Alzheimerjevo bolezen in je trpel za rakom na prostati in debelem črevesu, je sporočil njegov sin Robin Sheardown. "Bil je zelo skromen mož in pravi kanadski junak," je povedal za CNN, ob tem pa svojega očeta opisal kot svojega najboljšega prijatelja.

Sheardown je igral ključno vlogo v t. i. kanadski burki (Canadian Caper), tajni operaciji kanadske vlade in Cie, s katero so rešili šest ameriških diplomatov, ujetih v Iranu.

Dogajanje dobrega leta dni med novembrom 1979 in januarjem 1981 je letos znova obudil film Argo, ki ga je režiser in igralec Ben Affleck posnel po resnični drami. Je pa film popolnoma izpustil Sheardownov doprinos k rešitvi šesterice.

10. november - Sheardownov dan
Sheardown je bil uradnik za priseljevanje na kanadskem veleposlaništvu v Teheranu, ko so 4. novembra 1979 študenti in uporniki vdrli na veleposlaništvo ZDA in zajeli več kot 50 ameriških talcev. Šesterici je med vdorom uspelo zbežati in so se zatekli na kanadsko veleposlaništvo.
Sheardown je skupaj s kanadskim veleposlanikom Kenom Taylorjem šest ubežnikov skril in jih ščitil, dokler se niso izmuznili iz države s kanadskimi potnimi listi konec januarja 1980.

"John Sheardown je ostal zelo skromen mož, vedno je bil pripravljen ostati v senci drugih, domačini Windsorja pa so še vedno izjemno ponosni na njegovo diplomatsko posredovanje in karierne dosežke," je bilo zapisano v mestnem razglasu mesta Windsor v Ontariu, s katerim so 10. november razglasili za "dan Johna Sheardowna".