Izraelski tanki pred Gazo. Foto: Reuters
Izraelski tanki pred Gazo. Foto: Reuters

Gradnjo oziroma sestavljanje 320 milijonov dolarjev vrednega pomola v dveh delih so zaradi razburkanega morja pred dnevi preselili v izraelsko pristanišče Ašdod.

V torek se je končala gradnja obeh delov zasilnega pomola, ki sedaj čaka na končni premik na obalo, je novinarjem povedala namestnica tiskovnega predstavnika Pentagona Sabrina Singh. Zaenkrat to ni možno zaradi močnih vetrov in valov. Vendar pa je zagotovila, da bodo pomol postavili takoj, ko bo to mogoče varno izvesti.

Dostava pomoči bo potekala tako, da bodo ladje tovor izkrcale na plavajočo ploščad ob obali Gaze, od tam pa jo bodo z manjšimi plovili prepeljali do pomola in od tam na kopno.

Načrte za pomol je v začetku marca, ko je izraelska vojska ubila humanitarne delavce organizacije World Central Kitchen, napovedal ameriški predsednik Joe Biden.

Okrepitev dostave humanitarne pomoči Palestincem je nujno, saj je Izrael v torek ponovno onemogočil dostop do mejnega prehoda Rafe, kjer vojska izvaja operacije proti pripadnikom palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Bela hiša je zaprtje Rafe in drugega velikega mejnega prehoda Karem Šalom označila za nesprejemljivo.

Zaustavljena ameriška pošiljka bomb za Izrael

Washington je prejšnji teden začasno ustavil pošiljko bomb za Izrael zaradi izraelske kopenske operacije v Rafi in ker Izrael ni "v celoti" obravnaval pomislekov ZDA glede humanitarnih razmer v mestu na jugu Gaze.

"Stališče ZDA je bilo, da Izrael ne bi smel začeti velike kopenske operacije v Rafi, kamor se je zateklo več kot milijon ljudi, ki se nimajo nikamor umakniti," je za ameriško televizijo CBS dejal neimenovani uradnik Bele hiše.

Izrael je ta teden začel kopensko operacijo v vzhodnem delu Rafe, ki je tudi tarča bombardiranja iz zraka. Foto: Reuters
Izrael je ta teden začel kopensko operacijo v vzhodnem delu Rafe, ki je tudi tarča bombardiranja iz zraka. Foto: Reuters

"V okviru naše strateške posvetovalne skupine smo sodelovali v dialogu z Izraelom o tem, kako bodo izpolnili humanitarne potrebe civilistov v Rafi in kako proti Hamasu tam delovati drugače kot drugod v Gazi," je pojasnil uradnik.

"Te razprave še potekajo in niso v celoti obravnavale naših pomislekov. Ker se je zdelo, da se izraelski voditelji približujejo točki odločitve o operaciji, smo začeli skrbno pregledovati predlagane dobave določenega orožja v Izrael, ki bi ga lahko uporabili v Rafi," je še dejal in dodal, da so dobave orožja Izraelu začeli preučevati aprila.

Po besedah ameriškega uradnika je bila ustavljena pošiljka 1800 devetsto kilogramov težkih bomb in 1700 več kot dvestokilogramskih bomb, pri čemer so bili še posebej pozorni na uporabo devetstokilogramskih bomb in učinek, ki bi ga imele v gosto naseljenih urbanih območjih, kot smo videli drugod v Gazi. "Nismo se še odločili, kaj storiti s to pošiljko," je še dejal.

"Bojevali se bomo z nohti, če bo treba"

Ameriški predsednik Joe Biden je z začasno ustavitvijo pošiljanja orožja prvič ukrepal v skladu z opozorilom, ki ga je aprila dal predsedniku izraelske vlade Benjaminu Netanjahuju, da bo politika ZDA glede Gaze odvisna od tega, kako bo Izrael ravnal s civilisti.

Bela hiša je v torek, ko je Izrael prevzel nadzor nad palestinsko stranjo mejnega prehoda Rafa, to označila za nesprejemljivo, ob tem pa izrazila upanje na prekinitev ognja v enklavi.

Izrael je z zavzetjem mejnega prehoda v Rafi prekinil ključno linijo za dobavo humanitarne pomoči v Gazo, kjer je Izrael začel obsežno ofenzivo po napadu palestinskega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani.

Kljub zaustavitvi pošiljke orožja je tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre zagotovila, da je Washington trdno zavezan varnosti Izraela.

Neimenovani visoki predstavnik izraelskih oblasti je za Reuters dejal, da ne more potrditi nobene posebne zaustavitve dobave orožja. "A kot je že rekel naš premier, če se bomo morali boriti z nohti, potem bomo storili to, kar moramo," je bil odločen.

Pogajanja o premirju v Gazi se nadaljujejo