Pirati so pred petimi leti zajeli skupino revnih azijskih ribičev in jih zadrževali tako na morju kot na kopnem. Foto: Reuters
Pirati so pred petimi leti zajeli skupino revnih azijskih ribičev in jih zadrževali tako na morju kot na kopnem. Foto: Reuters

Ladjo FV Naham 3 in posadko so pirati zadrževali ob somalijski obali, dokler ni potonila, nato pa so talce iz različnih vzhodnoazijskih držav premestili na kopno. Izpuščeni talci so iz Kambodže, Kitajske, Tajske, Indonezije, s Filipinov in iz Vietnama.

John Steed iz Partnerstva za podporo talcem (Hostage Support Partnership) je po poročanju BBC-ja dejal, da so informacije, ki jih imajo o talcih, omejene na fotografije, poslane kot dokaz, da so moški še živi. Na fotografijah so zelo suhi in podhranjeni, danes pa jih je moralo več poiskati zdravniško pomoč, saj so se slabo počutili.

Steed je dejal, da ne more komentirati, ali so pirati v zameno za izpustitev talcev dobili kakšno odškodnino. Pri dogovarjanju pa so sodelovali predstavniki lokalne skupnosti in plemenske starešine, je dejal. Talci so po Steedovih besedah "revni ribiči," ki niso bili zavarovani, njihova ladja pa je bila brez vrednosti. Kot je še dejal, pa vlade v tovrstna pogajanja ne želijo biti vpletene.

Somalijski pirati še vedno zadržujejo nekatere talce, ki so jih zajeli v prvih letih novega tisočletja. Piratstvo ob obalah Somalije se je v zadnjih letih močno zmanjšalo.