Kenijska vojska je v dveh mesecih pregnala Al Šabab s celotnega obmejnega pasu. Foto: EPA
Kenijska vojska je v dveh mesecih pregnala Al Šabab s celotnega obmejnega pasu. Foto: EPA
Kenijski vojaki v Somaliji
Kenijski vojaki so ostali na obrobju mesta, v katerega so vkorakali vladni somalijski vojaki. Foto: Reuters

Vojaške sile Afriške unije in Somalije so v petek sprožile uspešno ofenzivo, med katero so porazile Al Šabab in milico prisilile k umiku iz strateško pomembnega Kismaja. V ponedeljek so vladne sile dokončno prevzele nadzor nad pristaniškim mestom, kjer je zdaj nastanjenih okoli 450 vojakov.

Središče somalijskih piratov na jugu
Al Šabab je že v soboto priznal poraz in napovedal umik iz mesta, kjer se reka Džuba izteka v Indijski ocean. Kismajo je za Mogadišem drugo največje pristanišče v propadli državi, kjer že od leta 1991 poteka državljanska vojna. Islamistična milica je pet let vladala v 180-tisočglavem mestu, ki velja za središče piratske industrije, davek na katero je bil tudi glavni vir prihodkov Al Šababa.

Odločilno vlogo v ofenzivi so imele sile sosednje Kenije, ki se je v zadnjih mesecih zaradi prelivanja konflikta prek meje močno vpletla v somalijsko vojno. Zdaj sile AU-ja pod taktirko Kenije obvladujejo celotni obmejni pas.

Kenija prevzela pobudo iz rok Etiopije
Po umiku Al Šababa so se razširile novice, da gre za prevaro, s katero želijo zvabiti Kenijce v past. Ob tem so se pojavile še druge govorice, in sicer, da so najpomembnejši objekti v mestu minirani.

Islamistična milica, ki je še lani obvladovala polovico države, se zdaj spoprijema z močnim pritiskom z vseh strani: z zahoda napada Kenija, s severa Etiopija, hkrati pa nadzor širijo tudi vladne sile iz Mogadiša.

Začarani krog vojne v razpadli državi
Po vojaškem porazu diktatorja Siada Bareja leta 1991 se je Somalija zapletla v krvavo vojno, kjer odločilno vlogo igrajo med seboj sprti klani, ki so se v zadnjih letih razdelili glede na podporo političnemu islamizmu in proti njemu. Na severozahodu se je vzpostavila samooklicana država Somaliland, na samem Afriškem rogu pa vlada mir v avtonomni pokrajini Puntland.

Vladi naklonjeni klani nadzorujejo ozek pas v osrednjem delu države. Lani je vlada končno dobila popoln nadzor nad Mogadišem, hkrati pa so na vladno stran prestopili klani ob mejah z Etiopijo in Kenijo.