Avstrija dobila nov meter snega

Plaz se je sprožil okoli 1. ure ponoči z bližnje gore kakih 2000 metrov visoko in prigrmel v naselje Ramsau am Dachstein. Pri tem je zadel hotel Kirchenwirt in ga poškodoval, zasulo pa je še eno apartmajsko hišo. Reševalci so iz hotela umaknili vse goste in osebje. Na srečo je plaz že izgubil precej moči, preden je dosegel hotel. Zasulo je zunanjo teraso in restavracijo. Zasulo je tudi spodnjo postajo vlečnice tamkajšnjega smučišča.

Reševalci so nato celo noč pregledovali plazovino in proti jutru so sporočili, da v snežni masi niso našli nikogar niti nikogar ne pogrešajo. Snežni plaz je sicer odnesel več parkiranih avtomobilov, so povedali.

V Avstriji se je med čiščenjem snega s strehe smrtno ponesrečil delavec. Foto: EPA
V Avstriji se je med čiščenjem snega s strehe smrtno ponesrečil delavec. Foto: EPA

Sneg v Avstriji vzel še eno življenje

V severnem in osrednjem delu Alp je ponoči spet močno snežilo, številni kraji so odrezani od sveta. Kot je za Radio Slovenija poročala dopisnica Petra Kos Gnamuš, je sneg zahteval novo smrtno žrtev. Pri čiščenju snega se je v kraju Flachgau na Solnograškem ponesrečil 47-letni delavec. Z njim so bili še trije delavci, ki so padli s strehe, dva od njih sta se poškodovala. V soboto je v kraju Lech plaz zasul tri nemške smučarje, ki so smučali na zaprti progi, dva sta umrla, tretjega še vedno pogrešajo.

V višje ležečih predelih je znova zapadel dodaten meter snega. Najhuje je na Predarlskem in na Tirolskem ter v okolici Salzburga, v krajih Lofer, Unken, St. Martin, poroča EPA. Skupaj je v zametih ujetih okoli 40.000 prebivalcev. Reševalci, vojaki in gasilci ter pripadniki Rdečega križa so bili na nogah celo noč, na nedostopna območja so dostavljali pakete s hrano, je še poročal Radio Slovenija.

Trenutno je po vsej državi zaprtih okoli 180 cest. Nekateri kraji so še vedno nedostopni, zaprte so številne šole. Vremenoslovci napovedujejo, da naj bi sneženje ponehalo, a to še ne pomeni, da je težav konec. Ko bo posijalo sonce, bo namreč snežna odeja začela drseti s streh, še dodatno pa se bo povečala nevarnost snežnih plazov. V večjem delu Solnograške, pa tudi v večjih delih Štajerske in Zgornje Avstrije ter delu Spodnje Avstrije že zdaj velja četrta, druga najvišja stopnja nevarnosti plazov. Strokovnjaki pozivajo ljudi, naj se držijo zapor in upoštevajo navodila oblasti.