Sneg povzroča nevšečnosti na cestah in letališčih. Foto: Reuters
Sneg povzroča nevšečnosti na cestah in letališčih. Foto: Reuters

Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sta sneg in led delno ohromila letališče v Münchnu, kjer so imeli danes predvidenih približno 850 vzletov in pristankov letal. Odpovedi poletov je vse več. Še dopoldne so predstavniki letališča napovedali, da danes ne bo vzletelo ali pristalo 90 letal, pozneje pa so sporočili, da je odpovedanih že 120 poletov.

Poleti, ki niso odpovedani, pa imajo velike zamude. Po navedbah tiskovne predstavnice letališča bo imelo danes vsaj 70 poletov eno- ali večurno zamudo. "Potrebujemo približno 25 minut, da začasno počistimo letališko stezo," je pojasnila in dodala, da potrebujejo veliko časa tudi za postopek odmrzovanja letal pred vzletom. Poleg tega kontrola zračnega prometa zmanjšuje število poletov zaradi slabe vidljivosti.

O težavah zaradi obilnega sneženja poročajo tudi z letališča v Innsbrucku v Avstriji. Tako so morali preusmeriti in preklicati več poletov, številni pa imajo prav tako zamudo.

Sneženje povzroča težave tudi številnim turistom, ki se po novoletnih praznikih vračajo s smučarskih središč na Tirolskem in Salzburškem.

Visoka stopnja nevarnosti plazov

V številnih delih avstrijskih Alp so zaradi visokega tveganja snežnih plazov razglasili 4. stopnjo nevarnosti na petstopenjski lestvici. Zaradi nevarnosti plazov so zaprli več cest, med drugim tudi proti mestecu Sölktal na avstrijskem Štajerskem, kjer je obtičalo 600 prebivalcev in turistov, poroča DPA. Tudi zahodno od Dunaja je bila zaprta avtocesta, potem ko je na njej obtičalo več tovornjakov.

Vremenoslovci napovedujejo, da bo sneženje trajalo do ponedeljka.