Epstein se je avgusta leta 2019 po aretaciji zaradi spolnih zlorab mladoletnic obesil v zveznem zaporu na Manhattnu. Foto: AP
Epstein se je avgusta leta 2019 po aretaciji zaradi spolnih zlorab mladoletnic obesil v zveznem zaporu na Manhattnu. Foto: AP

Pokojni Epstein se je veliko družil z vplivnimi posamezniki na Wall Streetu, člani kraljevih družin, politiki in zvezdniki, preden je leta 2008 priznal krivdo za napeljevanje mladoletnice k prostituciji.

Na desetine žensk je Epsteina obtožilo, da jih je prisilil k nudenju spolnih storitev njemu in njegovim gostom na zasebnem karibskem otoku in domovanjih, ki jih je imel v New Yorku, na Floridi in v Novi Mehiki.

Sodišče je zdaj začelo objavljati imena več kot 150 ljudi, ki so omenjeni v tožbi Virginie Giuffre, ene najbolj znanih žensk, ki je obtožila Epsteina.

V dokumentih sta po poročanju BBC-ja med drugim omenjena tudi nekdanja ameriška predsednika Bill Clinton in Donald Trump, a nihče od njiju ni obtožen nezakonitosti. Po navedbah BBC-ja težko pričakovana objava imen v sodnih dokumentih ni prinesla pomembnih novih razkritij o Epsteinu.

Sorodna novica Vplivni in bogati v strahu pred objavo 180 imen, povezanih z Epsteinom

Med več kot sto imenovanimi ljudmi so nekateri obtoženi nezakonitega ravnanja, medtem ko drugi v sodnih spisih podajajo obtožbe ali so potencialne priče.

Newyorška sodnica Loretta Presak je ob objavi dokumentov povedala, da so bila številna imena posameznikov v njih razkrita že prej v medijih ali med sojenjem Epsteinovi tesni sodelavki Ghislaine Maxwell.

Kot piše Guardian, so med razkritimi posamezniki tudi britanski princ Andrew, Michael Jackson in David Coperfield.

Princ Andrew je pred dvema letoma dosegel sodno poravnavo z Giuffre, ki ga je tožila zaradi spolne zlorabe, ko je bila mladoletna. 61-letni princ Andrew je že konec leta 2019 zaradi škandala odstopil od vseh uradnih dolžnosti britanske kraljevske družine. Kraljica mu je potem odvzela še vse vojaške naslove in položaje v dobrodelnih organizacijah.

V dokumentih je omenjena še Johanna Sjoberg, ki je trdila, da jo je princ Andrew leta 2001 v Epsteinovem stanovanju na Manhattnu otipaval po prsih. Sjoberg je prav tako pričala, da ji je Epstein nekoč povedal da ima Clinton "rad mlade, pri čemer je mislil na dekleta".

Samomor v zaporu

Dokumenti razkrivajo tudi, da je bil Epstein pripravljen nagraditi vsaj enega od prijateljev žrtve spolne zlorabe, če bi mu uspelo "dokazati, da so njene trditve lažne".

Epsteina so leta 2019 aretirali zaradi obtožb o spolnih zlorabah in trgovini z ljudmi. Mladoletnicam je po navedbah zveznega tožilstva plačeval za masaže, ki so prerasle v spolne odnose, na ta način pa jih je leta zlorabljal. Kmalu po aretaciji je Epstein, ki so ga povezovali s številnimi drugimi vplivneži, v newyorškem zveznem zaporu storil samomor.

Tožbe zaradi Epsteinovega spolnega izkoriščanja mladoletnih deklet so se kljub njegovi smrti nadaljevale. Njegova nekdanja partnerka Ghislaine Maxwell je bila konec leta 2021 zaradi trgovanja s spolnimi uslugami obsojena na dve desetletji zapora. Na sodbo se je pritožila.

Objavljena imena vplivnih posameznikov, povezanih z Epsteinom