Sodišče je odločilo, da je 60-letna Ghislaine Maxwell kriva, saj je med letoma 1994 in 2004 svojemu takratnemu partnerju, milijarderju Jeffreyju Epsteinu, urejala mladoletna dekleta. Foto: Reuters
Sodišče je odločilo, da je 60-letna Ghislaine Maxwell kriva, saj je med letoma 1994 in 2004 svojemu takratnemu partnerju, milijarderju Jeffreyju Epsteinu, urejala mladoletna dekleta. Foto: Reuters

Zvezni tožilci v ZDA so sicer na sodišču na Manhattnu za Ghislaine Maxwell predlagali zaporno kazen od 30 do 55 let, medtem ko so njeni odvetniki še prejšnji teden predlagali do pet let zapora. Porota se je sicer decembra lani odločila, da je Maxwell kriva.

Jeffrey Epstein, ki je bil tudi sam v sodnem postopku, je leta 2019 v zaporu storil samomor.

Tožilstvo zahtevalo 55 let zapora, obramba do pet

Odvetniki obtožene oziroma danes obsojene Ghislaine Maxwell so predlog za nizko kazen utemeljevali s tem, da je bila v mladosti domnevno tudi sama žrtev zlorab, v zaporu pa naj bi se spopadala z grožnjami in grozljivimi razmerami, zaradi katerih je izgubljala lase in težo.

Tožilci pa so v svoji vlogi poudarili, da je novačila dekleta in tudi sama sodelovala pri spolnih zlorabah. Živela je v razkošju in zato ni čudno, da so se ji zdele razmere v zaporu grozljive, so dejali.

"Kot se je videlo med sodnim procesom, je popolnoma zdrava in ima lase," so zatrdili, glede groženj pa pripisali, da je šlo le za delno resno grožnjo ene od zapornic, da bi Ghislaine Maxwell ubila, če bi ji kdo plačal milijon dolarjev.

Opravičilo žrtvam

Na koncu so poudarili še, da obtožena ni nikoli izrazila obžalovanja za svoja dejanja ali pokazala sočutja do žrtev, ki so zaradi zlorab zaznamovane do konca življenja. Namesto tega je iskala izgovore in krivila vse druge.

Vendar pa je danes ob izreku obsodbe Ghislaine Maxwell svoje ravnanje vendarle obžalovala in se opravičila žrtvam. "Moje razmerje z Epsteinom me bo zaznamovalo za vedno," je dejala in izrazila upanje, da bodo z njeno obsodbo žrtve "končno doživele mir".

Ghislaine Maxwell je bila v priporu od julija 2020. Omenjeni primer spolnih zlorab pa je zaradi vpletenosti številnih znanih, domnevno tudi angleškega princa Andrewa, dvignil veliko mednarodno pozornost.