Otis je povsem razdejal tihomorsko mehiško letovišče. Foto: Reuters
Otis je povsem razdejal tihomorsko mehiško letovišče. Foto: Reuters

Orkan Otis se je nad priljubljenim obmorskim letoviščem razbesnel 25. oktobra in zahteval več deset smrtnih žrtev, medtem ko je na tisoče prebivalcev ostalo brez strehe nad glavo. Vetrovi s sunki več kot 260 kilometrov na uro so povzročili obsežne poplave, ki so uničile domove in odnašale imetje prebivalcev. Tako so se na ulicah mesta nakopičili ostanki pohištva, gospodinjski aparati in kupi organskih odpadkov.

Mehiška vlada je v Acapulco napotila na tisoče vojakov, ki naj bi pomagali očistiti ulice, a so se po pripovedovanju prebivalcev v nekaterih predelih smeti tako hitro nakopičile, da je bil celo ustavljen promet.

"Morajo priti po smeti, ker jih je preveč," je dejala Rosa Pacheco iz soseske La Mira na zahodu mesta, kjer so nekateri domačini morali smeti odstraniti s cest, da so se po njih lahko peljali z avtomobili. "Poti skozi skorajda ni, saj je smeti iz dneva v dan več," je pojasnila 46-letna domačinka.

Strah pred dengo

Mehiška civilna zaščita vztraja, da glavna naloga vlade ostaja čiščenje Acapulca, kjer nakopičene smeti ne povzročajo samo nepopisnega smrada in ovir na cesti, ampak pomenijo tudi grožnjo javnemu zdravju zaradi nevarnosti širjenja nalezljivih bolezni.

"Vse bomo počistili," je ta teden zatrdil mehiški predsednik Anders Manuel Lopez Obrador, ko so ga povprašali o smeteh v letovišču na zahodni obali države.

Vlada se je po razdejanju, ki ga je prinesel orkan Otis, najprej posvetila zagotavljanju hrane, vode in drugih nujnih stvari za prebivalce, saj so bile trgovine uničene in motena oskrba z elektriko.

Strokovnjaki opozarjajo, da bi se lahko ob nadaljevanju kopičenja smeti, ki zapirajo odtoke in onesnažujejo vodo, začele pojavljati bolezni, ki jih prenašajo komarji, kot sta denga ali rumena mrzlica. "Ko imate veliko okuženih komarjev, sta izbruha denge ali rumene mrzlice le še vprašanje časa," je dejal vodilni mehiški epidemiolog Alejandro Macias.