Razdejanje po orkanu. Foto: Reuters
Razdejanje po orkanu. Foto: Reuters

"Državno tožilstvo trenutno ocenjuje, da je mrtvih 39 – 29 moških in 10 žensk," je v videosporočilu skupaj z mehiškim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorjem povedala ministrica za varnost Rosa Icela Rodriguez.

Medtem mehiške oborožene sile v Acapulcu na zahodni obali te države razdeljujejo humanitarno pomoč. Vojska je na območje nesreče z letalom prepeljala 40 ton pomoči, Rdeči križ pa še 75 ton, potem ko so znova odprli glavno cesto, ki mesto povezuje s preostankom države.

V letoviškem mestu je sicer več kot 10.000 vojakov, policistov in pripadnikov varnostnih sil. Po silovitem neurju je namreč sledilo obsežno plenjenje trgovin. Lopez Obrador je politične tekmece obtožil pretiravanja pri ocenah obsega plenjenja, da bi diskreditirali njegovo vlado.

Natančen obseg škode, ki jo je povzročilo neurje, sicer še ni znan. Po prvih ocenah naj bi bilo škode za 15 milijard dolarjev.

Orkan najvišje, pete kategorije je jugozahodno obalo Mehike v bližini Acapulca dosegel v sredo zjutraj z vetrom skoraj 270 kilometrov na uro, posamezni sunki so dosegli tudi do 330 kilometrov na uro. Ko se je pomikal proti notranjosti države, je oslabel v tropsko nevihto.