Supermama ali slab zgled? Foto: EPA
Supermama ali slab zgled? Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Francoski mediji so bili nekaj časa polni ugibanj, da imata Datijeva in Nicolas Sarkozy razmerje, ki pa so utihnile, ko se je poročil s Carlo Bruni. Foto: EPA
Rachida Dati
Datijeva je bila pretekle mesece tarča številnih kritik in ugibanj in nič ne kaže, da bi bilo tega v bližnji prihodnosti konec. Foto: EPA

43-letna ministrica, ki je veliko medijske pozornosti požela z imenovanjem na položaj - postala je prva ministrica maroškega porekla, s svojim ne vedno do potankosti razjasnjenim odnosom s predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in s skrivnostno nosečnostjo - nikoli namreč ni razkrila, kdo je oče deklice Zohre. Datijeva je hčerko rodila 2. januarja, jo pet dni pozneje odpeljala domov in se še isti dan udeležila zasedanja vlade. In se tako znova znašla na naslovnicah francoskih časopisov.

V Datijevi mnogi potomci priseljencev vidijo svetel zgled, da lahko kljub svojemu izvoru posežejo po najbolj uglednih položajih v francoski družbi.

Mnogi so prepričani, da je njena (pre)hitra vrnitev na delovno mesto slab zgled ženskam: delodajalci naj bi zdaj pritisnili na ženske, naj se po porodu hitro vrnejo na delovno mesto. "To je škandalozno," je dejala Maya Sturduts iz nacionalne zveze za pravice žensk, potem ko je Datijeva ob prihodu na sedež vlade dejala, da se počuti dobro. "Delodajalci lahko zdaj njen primer izrabijo za pritisk na ženske, sploh zaradi trenutne ekonomske krize, ko mnoga podjetja iščejo načine zmanjšanja delavcev."

Slab zgled za mame?
Francozinje imajo po zakonu 16 tednov porodniškega dopusta (za primerjavo: v Sloveniji je leto dni), a omenjeni zakon za ministre ne velja. Florence Montreynaud, aktivistka za ženske pravice, je Datijevo primerjala z delavkami v 20. letih prejšnjega stoletja, ki so rojevale v tovarnah.

Stroka sicer pravi, da hiter povratek nima škodljivih posledic. "Nosečnost ni bolezen," je dejal Georges-Fabrice Blum, podpredsednik francoske ginekološke zveze. Ob tem je dodal, da imajo carski rezi dandanes veliko manjše posledice kot v preteklosti in da so bolečine lahko že dan pozneje skorajda pozabljene. A kljub temu priporoča, da porodnica počiva vsaj tri tedne ali mesec dni.

Vladni tiskovni predstavnik je bil kratek: "Rachida je vedno dejala, da je materinstvo največja sreča, toda hkrati je tudi dodala, da ima pomembne dolžnosti, ki jih bo še naprej izpolnjevala." Novopečeno mamo je toplo pozdravil tudi predsednik Sarkozy.

Francoski mediji so po večini ostro kritizirali novopečeno mamo, ki je sicer znana kot Sarkozyjeva ljubljenka. Ministrico in predsednika povezuje dolgoletno dobro skupno sodelovanje, ki pa so ga dogodki v zadnjih časih zamajali: Datijeva je namreč zaradi svojega dela kot ministrica tarča ostrih kritikov.

Kdo je oče male Zohre?
Po rojstvu so se znova razplamtela tudi ugibanja o očetu njene hčerke. Na spletu so se pojavile fotografije Françoisa Sarkozyja, mlajšega brata predsednika Nicolasa Sarkozyja, kako zapušča kliniko, kjer je Datijeva rodila, tednik Paris Match pa je potrdil, da je ministrica božični večer preživela na domu Andrée Sarkozy, predsednikove matere, ki je tudi obiskala Datijevo v porodnišnici. Med imeni, ki krožijo, je sicer tudi José-Maria Aznar, nekdanji španski premier, mnogi pa pravijo, da je izbrala anonimnega darovalca.

K. T.