29-letno Iman Al Obeidi je Washington opisal kot 'simbol upora proti Gadafiju'. Foto: EPA
29-letno Iman Al Obeidi je Washington opisal kot 'simbol upora proti Gadafiju'. Foto: EPA
Al-Obeidijeva je takole razložila svojo zgodbo pred mednarodno sedmo silo v hotelu Rixos v Tripolisu konec marca letos. Foto: EPA
Iman Al Obeidi je za posilstvo obtožila Gadafijeve vojake. Foto: EPA

Imam Al Obeidi je v katarskem hotelu, polnem osebja komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR), čakala na polet v Romunijo, vendar so jo v četrtek zgodaj zjutraj katarske oblasti prisilile, da se je vkrcala na vojaško letalo, in jo vrnile v Bengazi, glavno oporišče libijskih upornikov. Libijka trdi, da so jo, preden so jo vkrcali, pretepli in ji zvezali roke.

Al Obeidi je sprva iz Libije pobegnila v Tunizijo s pomočjo dveh častnikov Gadafijeve vojske, ki sta prebegnila k upornikom, potem pa je uporniški prehodni narodni svet organiziral njen beg v Katar.
Predstavnik libijskih upornikov Džalal El Galal je izjavil, da je Imam Al Obeidi že pripotovala v Bengazi in da je "dobrodošla, saj je to njena država".

Mednarodna skupnost zaskrbljena
Mednarodna skupnost pa je že izrazila zaskrbljenost za njeno varnost. Sybella Wilkes iz UNHCR-ja tako meni, da bi ji morali dovoliti, da ostane v Katarju, in da je njena deportacija v nasprotju z mednarodnimi zakoni. "Imam Al Obeidi ima priznan status begunke, in menimo, da ni nobenega dobrega razloga za njeno deportacijo," je povedala predstavnica UNHCR-ja za AP.
Predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Mark Toner pa je dejal, da ZDA "spremljajo dogodke" in da si prizadevajo zagotoviti varnost Iman Al Obeidi in ji poiskati primeren azil.

Deportacijo so obsodili tudi pri organizaciji Amnesty International, češ da gre za kršitev mednarodnih zakonov. "Nezaslišano je, da so Iman Al Obeidi ponovno odpeljali proti njeni volji," so dejali pri AI-ju. "Je priznana begunka in ta deportacija je resna kršitev Katarja in njegovih mednarodnih obvez."
In še: "Nič ne more upravičiti tega, kar so storile oblasti v Katarju: ogrozile so varnost te ženske, saj ji jasno grozi nevarnost. Po tako pogumnem uporu proti Gadafijevim možem bo za Iman Al Obeidi nemogoče ostati anonimna. Katarske oblasti so popolnoma prezrle njeno jasno upravičenost do mednarodne zaščite."
ZN: Libija kriva zlorab
Marca je Iman Al Obeidi, diplomirana pravnica, planila v hotel Rixos v Tripolisu, kjer so nastanjeni vsi tuji dopisniki, ki pokrivajo spopade v Libiji, in kriče povedala svojo zgodbo, kako so jo vojaki ustavili na nadzorni točki, jo odvlekli stran in jo skupinsko posilili. Med pripovedovanjem in medtem ko so fotografi in novinarji posnelli njene besede, so jo vladni predstavniki, pristojni za spremstvo mednarodne sedme sile, odvlekli stran. Za več dni je izginila, nato pa naj bi jo pretihotapili prek meje v Tunizijo, od tam pa v Katar.

Libijske oblasti so odvetnico ožigosale za pijanko, prostitutko in tatico. Ona vseskozi trdi, da so jo Gadafijeve čete vzele za tarčo, ker je iz Bengazija. Kršitve človekovih pravic so le ena točka pritožb upornikov zoper Gadafijev režim.
Ta teden ZN v svojem poročilu sicer navaja, da so odkrili dokaze vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, ki naj bi jih zagrešila Gadafijeva vlada. So pa ob tem zlorab obtožili tudi upornikov.