Ženske protestnice med egiptovsko vstajo. Foto: EPA
Ženske protestnice med egiptovsko vstajo. Foto: EPA
Major trdi, da 'nobena od žensk ni bila devica'. Foto: EPA
Med konfliktom v Libiji naj bi bile posiljene tudi komaj osemletne deklice. Foto: EPA

Obtožbe so prvič vzniknile v poročilu Amnesty Internationala, ki so ga objavili nekaj tednov po protestih 9. marca. V njem je bilo navedeno, da so ženske protestnice pretepali, jih mučili z elektrošoki, na njih izvajali telesne preiskave, jim grozili z obtožbami prostitucije in jih prisiljevali v prej omenjene preizkuse devištva.

Takrat je major Amr Imam po poročanju CNN-a dejal, da so 17 žensk aretirali, a ob tem zanikal obtožbe mučenja ali spornih preizkusov. A zdaj je višji general, ki ne želi izdati svoje identitete, dejal, da so preizkuse zares izvajali in ob tem prakso zagovarjal: "Dekleta, ki smo jih pridržali, niso bila kot vaša hčerka ali moja. To so bila dekleta, ki so taborila v šotorih z moškimi protestniki na trgu Tahrir, v šotorih pa smo našli molotovke in mamila."

General je ob tem pojasnil, so preizkuse nedolžnosti izvajali zato, da ženske pozneje ne bi trdile, da so jih egiptovske oblasti posilile. "Nismo želeli, da bi rekle, da smo jih spolno napadli ali posilili, zato smo hoteli dokazati, da že v osnovi ni šlo za device," razlaga general. "Nobena izmed njih ni bila devica."
Posilstvo kot orožje
Posilstva so bila med arabskimi vstajami poseben problem. V Libiji naj bi bilo tako med spopadi posiljenih več otrok. Mati, ki je ubežala spopadom v Adždabiji, je dejala, da so v mestu ugrabili skupino od štirih do petih najstnic in jih v ujetništvu posiljevali štiri dni. V Adždabiji je bila pred svojo desetletno sestro in drugimi člani družine posiljena osemletna deklica.
Eman Al Obeidi, ženska, ki je vdrla v hotel v Tripolisu in tujim novinarjem sporočila, da so jo Gadafijevi vojaki pretepli in posilili s puškami, pa se zdaj boji za svoje življenje in je duševno povsem zlomljena, saj so ji izjave televizijskih voditeljev in uradnikov, da je duševno bolna in prostitutka, uničile ugled in zbile moralo.

V Egiptu je daleč največ pozornosti poželo posilstvo Lare Logan, novinarka ameriške televizijske mreže CBS, ki so jo protestniki napadli in pretepli tik po odstopu Mubaraka.
Ustrahovanje žensk
Protest 9. marca na osrednjem kairskem trgu Tahrir, srcu pogosto krvavih demonstracij, proti oblasti zdaj že nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka, se je od drugih ločil po tem, da je egiptovska vojska merila na protestnike in jih več deset odvlekla s trga in skozi vrata egiptovskega muzeja.
Salva Hoseini, 20-letna frizerka in ena izmed žensk, omenjenih v poročilu AI, je za CNN opisala, kako so jo uniformirani vojaki zvezali na muzejskih tleh, jo prikovali na tla in jo tepli, nato pa jo stresali z elektriko, medtem, ko so jo zmerjali za prostitutko. "Hoteli so nas naučiti lekcije," je povedala Hoseinijeva. "Hoteli so nam odvzeti dostojanstvo."

Obravnava se je samo še poslabšala, ko so Hoseinijevo skupaj z drugimi 16 zapornicami odpeljali v vojaški zapor v Heistepu. Tam so na njih izvajali preizkuse nedolžnosti, kljub temu, da dekleta niso privolila vanje. Nazadnje so jih prisilili z grožnjami, da jih bodo stresali še naprej z elektrošoki.
"V tistem trenutku sem doživljala živčni zlom," se spominja Hosseinijeva. "Med preizkusom smo ležale, stala je le neka ženska in (moški) zdravnik. Za nami je stalo več vojakov, ki so opazovali postelje. Mislim, da so jih imeli tam za priče."