Tatjana Jumaševa se, kot kaže, pri 50 letih vrača na rusko politično prizorišče. Foto: EPA
Tatjana Jumaševa se, kot kaže, pri 50 letih vrača na rusko politično prizorišče. Foto: EPA
Vladimir Putin in Boris Jelcin
Jelcin naj bi Putina za svojega naslednika izbral, ker je želel na mestu predsednika človeka, ki proti njemu in njegovi "Družini" ne bi dopuščal preiskav o korupciji. Foto: EPA
Vladimir Putin in Dmitrij Medvedjev
Jelcin je Putina izbral za svojega naslednika, Putin, ki po dveh zaporednih mandatih ni mogel še enkrat kandidirati, pa Medvedjeva. Leta 2012 Putin po prepričanju številnih ponovno meri na Kremelj. Foto: EPA

Tatjana Jumaševa, rojena Jelcin, ki so jo med predsedovanjem njenega očeta klicali "lady Rasputin" zaradi velike politične moči, ki jo je imela kot siva eminenca Kremlja, je zadnje desetletje živela umaknjeno iz javnega življenja, zdaj pa se je odločila, da začne pisati blog, v katerem razpravlja o nekdanjem in sedanjem političnem dogajanju in političnih osebnostih. Blog je že postal eden najbolj branih na spletnih straneh v ruskem jeziku.

Putin jo je odpustil
Ko je bil na oblasti njen oče, je bila Tatjana znana kot druga najmočnejša oseba v ruski politiki – za svojim očetom. Sodelovala je pri vladnih reorganizacijah in bila ena ključnih igralcev v zelo vplivni skupini svetovalcev, znani kot "Družina". Član "Družine" je bil tudi Boris Berezovski, eden številnih oligarhov, ki so v 90. letih 20. stoletja obogateli, pozneje pa je postal velik kritik in sovražnik Putina. Leta 2000 se je ime Jumaševe, ki se je takrat pisala Djačenko, pojavilo med preiskavo o korupciji, a ni bila nikoli obtožena. Ko je Putin prevzel predsedniško mesto, je ostala v ekipi, ki mu je svetovala in je bila Putinova ključna svetovalka med njegovo predsedniško kampanjo, preden jo je pozneje istega leta odpustil.

Pod Jelcinom svoboda, pod Putinom stabilnost
Za številne Ruse sta Jelcin in Putin kot dan in noč. Jelcin se je včasih v javnosti pojavil pijan, njegova ljubezen do vodke je bila splošno znana. Med njegovim predsedovanjem je bila Rusija bolj svobodna, hkrati pa so naraščali kriminal, gospodarske težave in neenakost. Putin na drugi strani je v dobri telesni kondiciji (ki jo vzdržuje tudi z judom), trezen, bolj kot svobodo pa je Rusom obljubljal stabilnost, ki so jo številni tako zelo želeli.

Jumaševa trdi, da želi zrušiti mit o vladavini svojega pokojnega očeta kot o "izgubljenih letih" za Rusijo, kot se je o času med 10. julijem 1991 in 31. decembrom 1999, ko je bil Jelcin v Kremlju, začelo govoriti med Putinovim predsedovanjem. "O mojem očetu in času njegovega predsedovanja je bilo izrečenih veliko laži. Ljudem želim pojasniti, kaj se je res dogajalo in kako jaz gledam na to," piše Jelcinova najmlajša hči, ki se je pred kratkim še tretjič poročila. Njen tretji mož je Valentin Jumašev, tast ruskega tajkuna Olega Deripaska.

Putin nervozen
Putina je v svojem blogu prikazala v povsem drugačni luči, kot se premier kaže v javnosti. Nekdanji predsednik si je zgradil podobo mačo-moškega, vedno prepričanega o sebi in o svojem prav. Jumaševa Putina sicer ne kritizira neposredno, a piše, da je bil nekdanji KGB-jevec povsem neznan politik, preden ga je njen oče izbral za sovjega naslednika, in da je bil zelo nervozen, ko mu je Jelcin sporočil svojo odločitev.

Jelcin razočaran nad naslednikom
"Vladimir nam je rekel, da je očeta prosil, naj ne odstopi, ker potrebuje več časa, da si nabere politične izkušnje. Videla sem, da se Putin težko spoprijema s položajem, v katerem je bila odgovornost za Rusijo na njegovih ramenih," se spominja dogodkov ob koncu leta 1999, ko je Jelcin presenetljivo odstopil. Putin je s svojimi poznejšimi odločitvami razočaral Jelcina, ki je bil nezadovoljen s smerjo, v katero je novi predsednik popeljal Rusijo. Oče ji je pogosto govoril, da je vedno mislil, da "mora biti novi predsednik politik nove generacije, z močnimi demokratičnimi načeli".

Blog uvertura v kandiaturo?
Nekateri njen blog opisujejo kot "alternativo Putinovi različici zgodovine", drugi pa menijo, da bi bila Jumaševa dobra predsedniška kandidatka, ki bi zastopala prodemokratična stališča. Čas, ki si ga je Jumaševa izbrala za pisanje bloga o preteklem in sedanjem političnem dogajanju v Rusiji, je občutljiv. Na obzorju so predsedniške volitve (leta 2012), številni pa menijo, da se je dvema glavnima kandidatoma – Putinu in sedanjemu predsedniku Dmitriju Medvedjevu – pridružila še Jumaševa.

"Ne veš, kako te sovražijo"
"Če bo Jumaševa kandidirala na volitvah leta 2012, to pomeni, da bi za njo lahko stale elite, ki si ne želijo, da bi se Putin vrnil na predsedniško mesto in ki ne verjamejo, da ga lahko Medvedjev ustavi," meni politični analitik Jevgenij Minčenko.

Z vrnitvijo v javnost pa je Jumaševa številne močno razdražila. "Zakaj to počneš? Kaj je tvoj cilj?" se v svojem blogu sprašuje znani ruski televizijski voditelj Sergej Minajev. "Ne zavedaš se, kako te ljudje, ki se jim je v 90. letih zelo slabo godilo, sovražijo. In spet se igraš politiko. Raje se drži pisanja o naravi ali vremenu," je jezen.