Prvi ruski demokratično izvoljeni predsednik je umrl star 76 let. Foto: EPA
Prvi ruski demokratično izvoljeni predsednik je umrl star 76 let. Foto: EPA
Mihail Gorbačov in Boris Jelcin
Jelcin je 26. decembra 1991, dan po odstopu Gorbačova, razpustil Sovjetsko zvezo. Foto: EPA

Jelcin je napovedal razpad Sovjetske zveze, ko so še vsi govorili, da si je nemogoče predstavljati, da bi Slovenija postala samostojna država.

Dimitrij Rupel

Naredili bomo vse, da bo spomin na Borisa Nikolajeviča Jelcina in njegove besede: "zaščitite Rusijo" vedno služil kot moralna in politčna smernica.

Vladimir Putin
Boris Jelcin
Jelcina so še ko je bil v Kremlju pestile hude zdravstvene težave, po umiku s položaja predsednika pa se ni več veliko pojavljal v javnosti. Foto: EPA

Z veliko osebnega poguma je ubranil svobodo.

Jose Manuel Barroso
Feljton o Borisu Jelcinu
Smrt Borisa Jelcina

Boris Jelcin, prvi predsednik Ruske federacije med letoma 1991 in 1999, je umrl ob 13.45 po srednjeevropskem času.

Preberite si več o življenju in delu Borisa Jelcina tukaj, nekaj zanimivih utrinkov pa si lahko ogledate tukaj.

Avgusta leta 1991 je ustavil poskus državnega udara, ki so ga organizirali komunisti. Zadnji dan leta 1999 je Jelcin nepričakovano odstopil in za svojega naslednika izbral Vladimirja Putina.

Jelcin je že leta 1996, nekaj mesecev po zmagi na predsedniških volitvah, prestal operacijo srca in v bolnišnici ostal več mesecev.

Jelcina bodo pokopali v sredo
Vdovi Borisa Jelcina je po telefonu sožalje izrazil ruski predsednik Vladimir Putin. Jelcin je po Putinovih besedah pomagal pri rojstvu nove demokratične Rusije, v kateri oblast resnično pripada ljudem. "Naredili bomo vse, da bo spomin na Borisa Nikolajeviča Jelcina in njegove besede: "zaščitite Rusijo" vedno služil kot moralna in politčna smernica," je dodal Putin.

Iz Kremlja so sporočili, da bodo Jelcina pokopali v sredo, 25. aprila, na moskovskem pokopališču Novodevičje, ljudje pa se mu bodo lahko poklonili v katedrali Kristusa odrešenika v Moskvi. Predsednik Putin je 25. april razglasil za dan žalovanja.

Rupel: Jelcin je vplival tudi na Slovenijo
Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je izrazil sožalje ob Jelcinovi smrti. "Jelcin je imel pomemben vpliv na razvoj dogodkov v Rusiji in je na neki način boter Rusije, kot jo poznamo danes," je v Atenah izjavil Rupel, ki je dodal, da je nekdanji ruski predsednik vplival tudi na zgodovino Slovenije, še preden je postala mednarodno priznana država. "Jelcin je napovedal razpad Sovjetske zveze, ko so še vsi govorili, da si je nemogoče predstavljati, da bi Slovenija postala samostojna država," je prepričan Rupel.

Odzivi na smrt Borisa Jelcina
"Svoje najgloblje sožalje izrekam družini pokojnega, ki je odgovoren za nekatere velike dogodke za dobro države in resne napake," je o Jelcinu povedal nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov, ki s pokojnim nekdanjim ruskim predsednikom ni bil v najboljših odnosih. "Jelcin je dal našim državljanom svobodo. Sam jo je ljubil in ljubil je našo domovino. Spomnite se, kaj je rekel Putinu, ko je odhajal: Varuj Rusijo, je dejal," pa se je pokojnega voditelja spomnil nekdanji ruski premier Boris Nemtsov.

Predstavnik nacionalnega sveta za varnost ZDA Gordon Johndroe je Jelcina opisal kot "zgodovinsko osebo v času velikih sprememb in izzivov za Rusijo" in izrazil sožalje Jelcinovi vdovi, njegovi družini in vsem Rusom. Ameriški obrambni minister Robert Gates, ki je trenutno na obisku v Moskvi, se je spomnil Jelcina z besedami: "Noben Američan ga ne bo pozabil, ko je stal na tanku in se uprl poskusu državnega udara. Verjamem, da je bil pomembna figura na poti Rusije k demokraciji."

Izrazom sožalja se je pridružil tudi britanski premier Tony Blair, ki je Jelcina označil za "pomembnega moža, ki je videl potrebo po demokratičnih in ekonomskih reformah in je pri njihovi obrambi igral pomembno vlogo v odločilnih trenutkih ruske zgodovine".

Barosso: Jelcinov pogum obranil svobodo
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso je v sporočilu za javnost zapisal, da je bil Jelcin ključni mož pokomunistične tranzicije Rusije. "Kot predsednik se je soočal z velikanskimi izzivi in s težkimi mandati, vendar pa je zagotovo zbližal Vzhod in Zahod in pomagal nadomestiti nasprotovanja s sodelovanjem. Najbolj se ga bomo spominjali po nasprotovanju državnemu udaru, ki bi v Rusiji obnovil diktatorski režim. " Komisija je svoje sožalje izrazila Jelcinovi družini in vsem prebivalcem Rusije.

Nemška kanclerka Angela Merkel je Jelcina označila kot borca za demokracijo in svobodo ter resničnega prijatelja Nemčije. "Predsednik Jelcin je odprl Rusijo Evropi," pa je v imenu EU-ja dejal nemški zunanji minister Frank Walter Steinmeier.

Jelcin je napovedal razpad Sovjetske zveze, ko so še vsi govorili, da si je nemogoče predstavljati, da bi Slovenija postala samostojna država.

Dimitrij Rupel

Naredili bomo vse, da bo spomin na Borisa Nikolajeviča Jelcina in njegove besede: "zaščitite Rusijo" vedno služil kot moralna in politčna smernica.

Vladimir Putin

Z veliko osebnega poguma je ubranil svobodo.

Jose Manuel Barroso
Feljton o Borisu Jelcinu
Smrt Borisa Jelcina