Po maši na zagrebškem hipodromu je papež daroval mašo še v zagrebški katedrali. Foto: Reuters
Po maši na zagrebškem hipodromu je papež daroval mašo še v zagrebški katedrali. Foto: Reuters
Besede, ki jih je papež (v slovenščini) namenil slovenskim vernikom, ki so tudi prišli na zagrebški hipodrom.
Papeža je pozdravila velika množica vernikov - mnogi od njih so ga čakali celo noč. Foto: Reuters
Papež je blagoslovil vernike, zbrane na zagrebškem hipodromu. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI. na Hrvaškem
Med verniki so bili tudi številni iz Slovenije. Foto: Reuters
Papež na Hrvaškem

Papeža je ob vrhuncu njegovega dvodnevnega obiska pozdravilo približno 400.000 vernikov, med njimi tudi številni katoličani iz Slovenije. Največ slovenskih vernikov je prispelo iz škofij Novo mesto, Celje in Maribor. Maše naj bi se po napovedih udeležila tudi ljubljanski in mariborski nadškof Anton Stres in Marjan Turnšek.

Papež je med mašo vodil molitev v latinščini, v sklepni molitvi pa je pozdravil vernike v jezikih sosednjih držav Hrvaške. "Z veseljem pozdravljam slovenske vernike. Hvala za vašo navzočnost. Bog vas blagoslovi," je dejal v slovenščini.

Benedikt XVI. je bil kritičen do sekularizacije v Evropi in izpostavil, da je človeško življenje enako vredno od spočetja do smrti. "Žal moramo ugotoviti, da se posebej v Evropi razširja sekularizacija, ki Boga odriva na rob ter prinaša vse večji razdor v družine. Absolutizira se svoboda brez odgovornosti za resnico, prek potrošnje materialnega in površnih izkušenj pa se kot ideal izpostavlja dobro posameznikov brez upoštevanja kakovosti medosebnih odnosov in človeških vrednot," je dejal. Vernikom je sporočil, naj bodo pogumni in naj "ne podležejo sekularizaciji, ki ponuja sožitje kot pripravo ali celo kot nadomestilo za zakon".

Družine so "male hišne cerkve"
Sveti oče je pred tem v pridigi poudaril, da je prisotnost krščanskih družin v družbi danes potrebna bolj kot kadar koli. Družine je povabil, naj se veselijo starševstva in naj se obvežejo, da bodo svoje otroke učili moliti in molili z njimi. Zbrani množici je dejal, da je krščanska družina temelj verske vzgoje in da Cerkev gradijo družine, ki so "male hišne cerkve".

Zagrebški nadškof Josip Bozanić je izpostavil, da Cerkev želi odgovoriti na izzive glede družinskih vrednot in vzvišenega življenjskega dostojanstva. Krški škof Valter Župan pa je v nagovoru na hipodromu zahteval spremembo hrvaških zakonov, ki omogočajo splav na Hrvaškem, ter nasprotoval istospolnim družinam.

"Papež, imamo te radi"
Papež se je na hipodrom pripeljal v svojem papamobilu ob 9.35. Po poročanju Jutarnjega lista so ga verniki, med njimi številne družine z otroki, pričakali s pesmijo, aplavzom in z mahanjem z zastavicami. Papež je nato blagoslovil zbrane, v nekem trenutku postal, dvignil v naročje dva otroka, in blagoslovil tudi njiju. Benediktu XVI. so zbrani verniki vzklikali, na transparentih pa so med drugim imeli napisano "Papež, imamo te radi".

Verniki so se na Hipodromu kljub občasnemu dežju začeli zbirati že ponoči, kjer se je ob 3.00 zjutraj začelo molitveno bedenje kot predprogram za mašo ob 10.00, ki se je sklenila po skoraj treh urah.

Obsodil ustaški režim in komunizem
Papež je imel popoldne večernico za duhovnike v zagrebški katedrali, med katero je molil na grobu blaženega Alojzija Stepinca, kar je sprožilo ogorčenje v ameriškem združenju preživelih holokavsta in njihovih potomcev. Tam so poudarili, da je bil Stepinac "strasten privrženec" ustaškega režima, ki je odgovoren za nekatere od najbolj okrutnih vojnih zločinov. Stepinca je za blaženega leta 1998 razglasil papež Janez Pavel II. Večernico si je na video zaslonu pred stolnico spremljali tudi številni verniki.

Po koncu molitve je papež dejal, da je Stepinac vzor krščanskega mučenika. "Mučeništvo kardinala Stepinca predstavlja vrhunec nasilja, ki je bilo usmerjeno proti Cerkvi v času groznega obdobja komunističnega pregona", je dejal Benedikt XVI. Papež je že pred prihodom na Hrvaško v letalu obsodil hrvaški ustaški režim kot del nacističnega bloka v drugi svetovni vojni, ter komunizem zaradi preprečevanja vere in ateizma. Obsodbe je izražal ob spominu na Stepinca, za katerega je poudaril, da je obdržal duh humanizma kljub temu, da je živel v dveh totalitarizmih, fašizmu in komunizmu.

Dež preprečil poslovilni nagovor
Papeža so, ko je v avtomobilski koloni zapuščal hrvaško prestolnico, spremljali številni meščani. Dvodnevni obisk na Hrvaškem, ki je potekal pod naslovom "Skupaj v Kristusu", je Benedikt XVI. sklenil zvečer, ko je z zagrebškga letališča poletel proti Rimu. Zaradi močnega dežja na Plesu ni bilo napovedanega poslovilnega nagovora Svetega Očeta in hrvaškega predsednika Iva Josipovića.

Hrvaški državni vrh se je od Benedikta XVI. kratko poslovil v vladnem hangarju na letališču, pred letalom pa je papeža na pot proti Vatikanu pozdravil tudi zagrebški nadškof, kardinal Bozanić.

V soboto se je Benedikt XVI. ločeno sešel z Josipovićem in hrvaško premierko Jadranko Kosor. Osrednji dogodek je bil njegovo nagovor pred približno 700 izbranimi predstavniki hrvaške družbe v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu, sobotni del obiska pa je sklenil z udeležbo na molitvenem bedenju na osrednjem zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića.

Besede, ki jih je papež (v slovenščini) namenil slovenskim vernikom, ki so tudi prišli na zagrebški hipodrom.
Papež na Hrvaškem