Papeža je na letališču v Zagrebu pričakal predsednik Josipović. Foto:
Papeža je na letališču v Zagrebu pričakal predsednik Josipović. Foto:
Papež Benedikt XVI.
Papež je prispel na Hrvaško, kjer se bo mudil dva dni. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI. na Hrvaškem
Varovanje v hrvaški prestolnici je med obiskom papeža poostreno. Foto: Reuters
Zagreb
Papeža je na potoi do letališča do mesta spremljala navdušena množica ljudi. Foto: EPA
Mladi v Zagrebu
Mladi so papeža pričakali s petjem in plesom. Foto: EPA
Papež na obisku na Hrvaškem

Papeža so na zagrebškem letališču nekaj pred 11. uro pričakali predsednik države Ivo Josipović, predstavniki Katoliške cerkve na Hrvaškem in okoli 450 vernikov. "Vaša svetost, dobrodošli na Hrvaškem! Hrvaška je počaščena in se veseli vašega prihoda," je dejal Josipović in dodal, da je do papeževega obiska prišlo v času, ko Hrvaška praznuje 20. obletnico nastanka suverene demokratične države, in v času, ko se Zagreb pogaja z Brusljem o vstopu v Evropsko unijo.

Hrvaški predsednik je poudaril, da je Sveti sedež odigral ključno zgodovinsko vlogo z zgodnjim priznanjem neodvisne Hrvaške v trenutkih, ki so bili odločujoči ne samo za njen nastanek, temveč tudi za obstanek.

"Čeprav nisem vernik, v globini svojih prepričanj delim stališča vernikov," je dejal Josipović, ki je večkrat izpostavil besede ljubezen, modrost, odpuščanje in sprava. Dodal je, da bodo na Hrvaškem s posebno pozornostjo spremljali besede, ki jih bo Benedikt XVI. izrekel v času obiska.

"Srčno pozdravljam ljubljeno hrvaško zemljo"
Papež se je v hrvaščini zahvalil za povabilo in izrazil hvaležnost, da je dobil priložnost obiskati to državo. "Z velikim veseljem prihajam k vam v imenu Jezusa Kristusa in kot naslednik Janeza Pavla II. Srčno pozdravljam ljubljeno hrvaško zemljo in kot naslednik apostola Petra z velikim objemom objemam vse njene državljane," je dejal papež.

Benedikt XVI. je na letališču Pleso med drugim poudaril, da Hrvaška pripada skupnosti evropskih narodov in da je hrvaški narod Evropi dal na prav poseben način prispevek s svojimi duhovnimi in moralnimi vrednotami. Kot je še dejal, je davna in polpretekla zgodovina Hrvaške 20 let po razglasitvi njene neodvisnosti in tik pred njenim polnopravnim članstvom v EU-ju povod za razmislek v vseh drugih evropskih državah, v vsakem posamezniku in skupnosti v celoti pa pomaga ohraniti in ponovno doživeti "neprecenljivo skupno dediščino človeških in krščanskih vrednot".

Spomnil je tudi na obiske svojega predhodnika papeža Janeza Pavla II. na Hrvaškem in poudaril "dolgo zgodovino in zaupanje" med Hrvaško in Svetim sedežem, ki ju druži 13 stoletij močnih in prav posebnih vezi, je dejal.

"Pogovor poln podpore za Hrvaško"
Kolona avtomobilov, ki je spremljala papeža, je nato odpeljala proti uradu predsednika Josipovića, ki se je prvi ločeno sešel z Benediktom XVI. Tema pogovorov za zaprtimi vrati je bilo hrvaško približevanje EU-ju.

Papež in predsednik sta si tudi izmenjala darila. Benedikt XVI. je podaril kopijo Kodeksa glasbe iz vatikanske knjižnice, medtem ko je od Josipovića sam prejel repliko piščalke z orgel iz cerkve svete Marije v Lepoglavi iz leta 1649.

Ob ulicah, po katerih se je peljal Benedikt XVI., so se zbrale velike skupine ljudi, ki so želele pozdraviti papeža. Po uradnem srečanju v predsednikovem uradu se je s papežem srečala tudi premierka Jadranka Kosor.

Po srečanju je Kosorjeva povedala, da papež močno podpira hrvaško članstvo v EU-ju. "Pogovarjala sva se o aktualnem trenutku Hrvaške in povedala sem, da hrvaška javnost njegov obisk doživlja kot novo upanje in pogum za vse na Hrvaškem, da čim prej sklenemo pogajanja in kot 28. članica vstopimo v EU," je dejala.

Poudarila je, da je papež v pogovoru omenil tudi BiH in tamkajšnje Hrvate ter da je govoril o svoji podpori družinam. "To je bil vsekakor prekrasen pogovor poln podpore za Hrvaško v tem zgodovinskem času," je navdušena Kosorjeva še delila z novinarji in dodala, da si ga bo zapomnila za vedno.

"Vstop je logičen, pravičen in potreben"
"Benedikt XVI. želi okrepiti vezi, ki jih je vzpostavil njegov predhodnik Janez Pavel II., saj je trikrat obiskal državo, v kateri živi 4,5 milijona ljudi in med katerimi je skoraj 90 odstotkov katoličanov," je pred obiskom izjavil tiskovni predstavnik papeža Federico Lombardi. Vatikan je sporočil, da bo papež hrvaške vernike opozoril na vse večji problem sekularizacije in izpostavil pomen družine.

Hrvaški državni vrh pričakuje, da bo Benedikt XVI. potrdil svojo podporo vstopu Hrvaške v Evropsko unijo in vernike pozval, naj na referendumu o članstvu v Uniji glasujejo "za". Že na letalu na poti iz Rima v Zareb je papež dejal, da je vstop Hrvaške v EU "logičen, pravičen in potreben".

Papeže je tudi izrazil razumevanje za nekatere dvome med Hrvati glede vstopa v EU, saj je po njegovih besedah razumljivo, da se majhna država boji "centralistične birokracije" in "racionalistične kulture". Sam je dejal, da nasprotuje reduciranju EU-ja zgolj na skupen trg.

Bedenje z mladimi na trgu bana Jelačića
V nagovoru pred okoli 700 izbranimi predstavniki hrvaške družbe v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu je papež poudaril, da je vest temelj svobodne in pravične družbe tako na nacionalni kot nadnacionalni ravni. Med drugim je izpostavil, da bo Hrvaška kmalu del Evrope tudi politično in institucionalno, kot je vedno bila, zgodovinsko in kulturno.

"Če se vest v skladu s prevladujočim sodobnim dojemanjem omeji v subjektivni okvir, v katerega se umeščata religija in morala, potem za krizo Zahoda ni zdravila, Evropa pa je obsojena na nazadovanje. Če pa se, nasprotno, vest razkrije kot kraj poslušanja resnice in dobrega, kraj odgovornosti pred Bogom in brati ljudmi, kar je proti vsaki diktaturi, potem obstaja upanje za prihodnost", je opozoril Benedikt XVI.

Papež je obisk nadaljeval na bdenju z mladimi na osrednjem zagrebškem Trgu bana Jelačića, kjer ga je vse popoldne kljub večurnemu neurju čakalo več tisoč mladih vernikov s cele Hrvaške, ki so mu vzklikali: "Papež, mi te imamo radi."

Na nedeljski maši tudi Stres
Na nedeljski maši ob nacionalnem dnevu družine ob 10. uri pričakujejo 300.000 vernikov, številne tudi iz Slovenije in drugih Hrvaški sosednjih držav. Prihod so potrdil tudi ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres in drugi slovenski škofi. Benedikt XVI. bo obisk na Hrvaškem sklenil v nedeljo zvečer po večerni maši v zagrebški katedrali.

Papež na obisku na Hrvaškem