Moški je Sveto pismo zažgal proti koncu maše. Foto: Reuters
Moški je Sveto pismo zažgal proti koncu maše. Foto: Reuters

"Papež, kje je Kristus," je v angleškem jeziku zaklical moški, preden je goreče Sveto pismo vrgel proti množici na trgu. Z moškim so se z balkona pregovarjali vatikanski žandarji, škof in tudi papežev osebni stražar. Po aretaciji je policija sporočila, da ima moški duševne težave.

Incident ni zmotil pozornosti papeža in množice vernikov, ki so se zbrali na razglasitvi dveh italijanskih duhovnikov in španske redovnice za svetnike.

Za svetnike so bili razglašeni italijanski škof Guido Maria Conforti, italijanski pater Luigi Guanella in španska nuna Bonifacia Rodriguez De Castro.

V revni družini rojeni Guanella se je vse življenje posvečal skrbi za najbolj ranljive in je že v začetku svojega delovanja odprl šolo, ki pa so jo morali zapreti zaradi nasprotovanja krajevnih oblasti.

De Castrova je bila rojena v španskem mestu Salamanca in je svoje življenje posvetila zaščiti revnih ženskih delavk, kar je razburilo takratno duhovščino. Ponižana in zaničevana od svojih nasprotnikov se je umaknila in ustanovila fundacijo za zaščito mladih in brezposelnih hišnih pomočnic v mestu Zamora, kjer je tudi umrla leta 1905.

Conforti je bil mladi duhovnik, ki mu je šibko zdravje preprečilo, da bi postal misijonar.