God drinskih mučenk bo na njihov smrtni dan, 15. decembra. Foto: kblj.hr
God drinskih mučenk bo na njihov smrtni dan, 15. decembra. Foto: kblj.hr

V Sarajevu je potekala beatifikacija drinskih mučenk, ki jo je potrdil papež Benedikt XVI. Ta je odlok o razglasitvi Božjih služabnic drinskih mučenk za blažene podpisal, ker so utrpele smrt zaradi sovraštva do katoliške vere (in odium fidei), je zapisano na spletnih straneh rkc.si.

Drinske mučenke so bile redovnice hčera Božje ljubezni: sestra Marija Julija (rojena Kata Ivanišević), sestra Marija Bernadeta (rojena Terezija Banja), sestra Marija Berchmana (rojena Carolina Anna Leidenix) ter redovnicii slovenskega rodu sestra Marija Krizina (rojena Jožefa Bojanc) in sestra Marija Antonija (rojena Jožefa Fabjan).

Kot je zapisano v obrazložitvi, so redovnice požrtvovalno negovale bolnike in velikodušno skrbele za otroke različnih ver in narodnosti v državnem Otroškem domu na Palah v Bosni in Hercegovini. Četniki so jih 11. decembra 1941 nasilno odvedli s Pal v smeri Goražda. Pot v snegu in mrazu je trajala štiri dni. V večernih urah 15. decembra so v vojašnico v Goraždu, kjer so bile zaprte v drugem nadstropju, vdrli pijani četniki z namenom, da bi jih spolno zlorabili. Štiri izmed njih so skočile skozi okno, nato pa so jih vojaki z noži pokončali in jih vrgli v reko Drino. Sestro Berchmano, ki zaradi starosti ni zdržala naporne poti do Goražda, so po vsej verjetnosti 23. decembra 1941 ubili v Sjetlini, še navajajo cerkveni viri.

Godujejo 15. decembra
God drinskih mučenk bo na njihov smrtni dan 15. decembra. Mučenke so vzornice zvestobe Bogu in dejavne ljubezni do bližnjih ter priprošnjice tako za nove, zlasti ženske duhovne poklice, kot tudi v raznovrstnih življenjskih preizkušnjah. Slovesno razglasitev v športni dvorani Zetra v Sarajevu bo vodil prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov kardinal Angelo Amato.

Sestre hčere Božje ljubezni je na povabilo nadškofa Josipa Stadlerja leta 1882 v Sarajevo osebno pripeljala ustanoviteljica Družbe Franciska Lechner. Leta 1911 so na Palah odprle samostan Marijin dom. Prvotno je bil zamišljen kot negovalni dom, vendar je kmalu postal znan zaradi dobrih del za uboge, ki so trkali na vrata, tudi za pripadnike pravoslavne vere. Zaradi tega so ga imenovali "Gostišče ubogih".

Slomškova nedelja v Celju
Sicer pa na današnji dan pa goduje Anton Martin Slomšek, ki ga je pred 12 leti za blaženega razglasil papež Janez Pavel II. V Slomškovem domačem kraju na Ponikvi poteka celodnevno srečanje učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev, ki se ga bo udeležil tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. Osrednja slovesnost pa bo na jutrišnjo Slomškovo nedeljo v Celju. Vodil jo bo kardinal Franc Rode.