Na Otoku živi približno 1.600.000 muslimanov. Foto: Reuters
Na Otoku živi približno 1.600.000 muslimanov. Foto: Reuters
V Grčiji je Zlata zora na čelu številnih ksenofobnih izpadov in napadov. Foto: Reuters

Čeprav so bile nedavne olimpijske igre v Londonu oglaševane kot slavljenje raznolike družbe, je raziskava YouGov pokazala, da večina britanskih volivcev ostaja dovzetnih za nazore, ki jih navadno povezujemo s skrajnimi desničarskimi skupinami.
Raziskava, v kateri je sodelovalo 1.750 ljudi, je pokazala, da bi jih 41 odstotkov raje volilo za stranko, ki bi obljubljala konec vsega priseljevanja, le 28 odstotkov vprašanih pa ne bi bilo naklonjenih taki politični opciji.
"Nelagodje" britanske javnosti
Poleg tega jih je 37 odstotkov priznalo, da bi podprli stranko, ki bi obljubljala zmanjšanje števila muslimanov v Veliki Britaniji in prisotnosti islama v družbi, medtem ko jih 23 odstotkov najverjetneje ne bi podprlo take stranke.

Matthew Goodwin iz Extremis Projecta, neodvisne skupine za nadzor ekstremizma in terorizma, ki je raziskavo naročila, je za Guardian povedal, da čeprav Velika Britanija nima uspešne skrajne stranke, pa je velik del javnosti dovzeten za skrajno desničarsjko ideologijo. "Rezultati jasno kažejo na trajno nelagodje javnosti do ustaljenih političnih in poslovnih elit, priseljevanja ter vloge muslimanov in islama v družbi."

Vzpon evropske desnice
V Evropi so skrajno desne stranke v opaznem porastu in zagonu. V Franciji je tako Nacionalna fronta Marine le Pen pritegnila kar 6,5 milijona volivcev, javnomnenjske ankete v Grčiji pa kažejo, da je podpora neonacistični Zlati zori zrasla na 10,5 odstotka. Je pa goreče protiislamska Svobodnjaška stranka Geerta Wildersa na nedavnih nizozemskih volitvah dobila le 15 sedežev v parlamentu (pred tem jih je imela 24).

V Veliki Britaniji kakih resnejših obetov tako močne skrajno desne stranke ni, je pa raziskava pokazala na osupljivo generacijsko razliko v odnosih do multikulturalizma. Velika večina vprašanih, starih med 18 in 24 leti, zavrača radikalne desničarske politike in manj kot četrtina bi volila za stranko, ki bi nasprotovala priseljevanju in muslimanom. Bi pa tako stranko podprla več kot polovica starejših od 60 let.