Priseljenci demonstrirajo proti skrajno desničarski stranki Zlata zora. Foto: EPA
Priseljenci demonstrirajo proti skrajno desničarski stranki Zlata zora. Foto: EPA
Poslanec Ilias Kasidiaris se je pred tedni takole lotil poslanskih kolegic. Foto: EPA
Mihaloljakos s soprogo slavi uspeh na volitvah. Foto: EPA
V Grčiji pogajanja o vladi

Okoli 430.000 Grkov ali, povedano drugače, sedem odstotkov volivcev je dalo svoj glas tej nacionalistični in rasistični stranki, za katero je na volitvah leta 2009 glasovalo le 18.000 Grkov, Zlata zora pa ni imela v parlamentu nobenega predstavnika.
"Zlata zora je tu, da bi tu tudi ostala," je dejal ustanovitelj stranke Nikos Mihaloljakos. 55-letni matematik je večkrat izjavil, da so mu blizu nazori grškega fašističnega diktatorja Joanisa Metaksasa, ki je bil med letoma 1936 in 1941 premier Kraljevine Grčije. Mihaloljakos je bil leta 2010 izbran za atenskega občinskega svetnika in nemudoma povzročil škandal, ko je ob vhodu na občino nacistično salutiral z desno roko.
"Odstotek glasov, ki jih je dobila Zlata zora, ni naključje in volivci te stranke vedo, kaj lahko pričakujejo, ko glasujejo zanjo, kar priča o njihovih nagnjenjih v tem trenutku, in kako močno se Zlata zora začenja ukoreninjati v grško volilno telo," je za AFP povedala profesorica kriminologije Sofija Vidali.
Obtoženi poslanci
Zlata zora je bila ustanovljena leta 1980, sprva kot polzakonito gibanje, a se ji je v zadnjem času uspelo okrepiti, zahvaljujoč obupu Grkov, ki jih je gospodarska kriza povsem sesula. "Mi smo nacionalistično gibanje v parlamentu in na ulici, naša naloga pa je, da zaščitimo pravice Grkov ... In nezakonito priseljevanje je slabost Grčije," je dejal takoj po objavi izidov Mihaloljakos.

Več članov njegove stranke je obtoženih nasilja nad priseljenci, med njimi tudi kandidat Zlate zore na prejšnjih volitvah 6. maja, ki naj bi septembra lani z nožem napadel tri Afganistance. Sojenje so mu konec maja odložili še šestič. Na sojenje čaka tudi predstavnik Zlate zore Ilias Kasidiaris, ki je bil v nedeljo znova izvoljen za poslanca, obtožen pa je sodelovanja v oboroženem napadu na nekega grškega študenta.
Kasidiaris je postal širši javnosti znan s še enim incidentom, in sicer, ko je pred volitvami v televizijskem soočenju prisolil klofuto poslanki komunistične partije Liani Kaneli, v drugo poslanko pa zalučal kozarec vode. Čeprav je bil za njim izdan nalog za takojšnje prijetje, mu je uspelo pobegniti in zdaj čaka na sojenje.

Grška liga za zaščito človekovih pravic je po tem dogodku v pismu v. d. ministra za notranje zadeve izrazila ostro negodovanje nad nekaznovanjem nasilnežev, ki lahko še naprej širijo ozračje strahu.
"Težava je v tem, da se je moralo nekaj takega zgoditi neposredno na televiziji, da bi tudi tisti najbolj ravnodušni razumeli, da nekaj ni v redu, da se vabi naciste na sodelovanje pri razpravah," je zapisal novinar in strokovnjak za skrajno desnico Dimitris Psaras. "Ta čas v Grčiji močno zamuja."

V Grčiji pogajanja o vladi