V soboto zvečer je javno tožilstvo v Agrigentu zoper Salvinija sprožilo uradni začetek preiskovalnega postopka zaradi več kaznivih dejanj. Foto: Reuters
V soboto zvečer je javno tožilstvo v Agrigentu zoper Salvinija sprožilo uradni začetek preiskovalnega postopka zaradi več kaznivih dejanj. Foto: Reuters
Tožilstvo sprožilo preiskavo Salvinija

Od 190 rešencev so jih 13 že 15. avgusta prepeljali v bolnišnico na Lampedusi. Sredi tedna so v Catanii na zahtevo sodišča izkrcali mladoletne, zdaj še bolnike s tuberkulozo in pljučnico. Vlada Giuseppa Conteja ostalih ni hotela spustiti s krova, dokler ne dobi zagotovil, da si jih bodo razdelile druge države – z grožnjo, da sicer ne bo vplačala letnega prispevka v blagajno Evropska unije.

V soboto ponoči pa so sprožili preiskovalni postopek proti podpredsedniku italijanske vlade in notranjemu ministru Matteu Salviniju ter posledično izkrcali preostalih 134 prebežnikov. Dvajset naj bi jih prevzela Albanija, 25 Irska, za ostale naj bi poskrbele krščanske dobrodelne organizacije v Italiji.

Državni tožilec v Agrigentu Luigi Patronaggio je že pred dnevi odprl sodno mapo zaradi suma kaznivega dejanja zadržanja ali celo ugrabitve oseb, tedaj še proti neznanim storilcem. V petek je prispel v Rim, kjer je zaslišal visoke uradnike notranjega ministrstva. V soboto odločitev: minister Salvini je uradno preiskovan zaradi ugrabitve oseb, zlorabe uradnega položaja in nezakonitih aretacij.

Vodja Lige je s shoda svoje stranke na Tridentinskem odgovoril, da gre za sramotno dejanje tožilstva, ki pa ga ne bo ustavilo.

Uradnih odzivov Gibanja petih zvezd na začetek preiskovalnega postopka zoper voditelja koalicijske partnerice Lige še ni. Premier Giuseppe Conte grozi, da bo zaradi nesodelovanja Unije pri reševanju primera Diciotti postavil italijanski veto na sprejemanje evropskega proračuna.

Protestni odstop vodje agencije za zdravila
V znak protesta proti politiki vlade do prebežnikov je odstopil prvi mož italijanske agencije za zdravila AIFA Stefano Vella. "Kot zdravnik ne morem voditi javne zdravstvene ustanove v času, ko so ljudje na našem ozemlju obravnavani na tak način," je zapisal v odstopni izjavi. Poudaril je še, da bi morali vsi, ki nasprotujejo politiki notranjega ministra Salvinija, narediti isti kot on, poroča STA.

Tožilstvo sprožilo preiskavo Salvinija