Do zdaj so z ladje dovolili le 27 mladoletnim. Foto: Reuters
Do zdaj so z ladje dovolili le 27 mladoletnim. Foto: Reuters
177 prebežnikov z ladje italijanske obalne straže Diciotti, ki jih je italijanska obalna straža rešila v četrtek, še vedno ostaja na ladji, ki je zasidrana v pristanišču v Catanii. Foto: Reuters
EU brez rešitve za prebežnike z ladje Diciotto
Italijanske grožnje Evropski uniji
Prebežniki še vedno na ladji Diciotti

Vodja Gibanja petih zvezd Lugi Di Maio je po pogovorih v Bruslju potrdil italijansko namero. "Evropska unija se je odločila, da znova obrne hrbet Italiji," je zapisal na Facebooku in dodal, da njegova država nima druge izbire, kot da sprejme enostranske protiukrepe. "Pripravljeni smo zmanjšati sredstva, ki jih dajemo Evropski uniji," je dodal.

Evropska komisija je v Bruslju gostila srečanje desetih držav – med drugim Italije, Nemčije, Grčije in Malte – glede 177 prebežnikov z ladje Diciotti. Diplomati iz držav so za Reuters povedali, da tudi po sestanku niso dosegli dogovora o morebitni porazdelitvi prebežnikov.

"Italija pritiska glede rešitve za Diciotti. Vendar za druge to ni bil najpomembnejši del, želeli so se pogovarjati o strukturnih rešitvah za ladje, ki plujejo v Sredozemskem morju," je povedal eden izmed diplomatov.

Di Maio napovedal trd pristop
"Če ne bodo odločili nič glede Diciottija in premestitve prebežnikov, jaz in celotno Gibanje petih zvezd ne bomo več pripravljeni vsako leto dajati Evropski uniji 20 milijard evrov," je še pred srečanjem dejal italijanski minister za gospodarstvo in namestnik premierja di Maio. "V zadnjih mesecih smo lahko opazovali, kako v odnosih z Evropsko unijo delujeta mehak in trd pristop."

Italija je leta 2016 v skupni evropski proračun prispevala okoli 14 milijard evrov, kar je manj kot odstotek njihovega bruto nacionalnega dohodka. Iz proračuna pa je nato lahko črpala okoli 11,6 milijarde evrov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanski javni dolg največji v EU-ju
Italijanski javni dolg je medtem največji v EU-ju. Ob koncu 2017 je po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat v absolutnih številkah dosegel 2.263 milijard evrov, v deležu BDP-ja pa je bil pri 132 odstotkih, kar Italijo uvršča na drugo mesto, takoj za prezadolženo Grčijo.

Prihodnje leto bo morala Italija po pisanju časnika na trgu za normalno servisiranje dolga zbrati okoli 400 milijard evrov, od tega približno 260 milijard evrov z izdajo srednje- in dolgoročnih obveznic.

Trump obljublja pomoč pri razdolževanju
Milanski časnik Corriere della Sera medtem poroča, da naj bi ameriški predsednik Donald Trump Italiji ponudil pomoč pri servisiranju javnega dolga. Trije visoki predstavniki vlade so namreč časniku zaupali, da je premier Giuseppe Conte po obisku v Beli hiši dejal, da mu je ameriški predsednik "obljubil pomoč ZDA pri servisiranju javnega dolga prihodnje leto".

Kako natančno naj bi ZDA, ki nimajo državnega naložbenega sklada, prav tako pa zvezna vlada nima neposrednega vpliva na odločitve finančnega sektorja, pomagale Italiji, ni znano, Conte pa tega niti ni pojasnil.

Z ladje le 27 otrok
Italijanski notranji minister Matteo Salvini prebežnikom, ki so obstali na ladji Diciotti v pristanišču v Catanii, namreč ne dovoli izkrcanja. Za zdaj je z ladje v sredo spustil le 27 otrok brez spremstva.

Ladja Diciotti je od ponedeljka v sicilijanskem pristanišču, pred tem je več dni krožila po odprtem morju in čakala na dovoljenje za vplutje v eno izmed pristanišč. Salvini terja obljubo drugih članic EU-ja, da bodo sprejele rešene migrante, dotlej jih ne namerava spustiti na kopno.

EU brez rešitve za prebežnike z ladje Diciotto
Italijanske grožnje Evropski uniji
Prebežniki še vedno na ladji Diciotti