Septembrske volitve na Švedskem niso prinesle jasnega zmagovalca in volivci so vse bliže novemu glasovanju. Foto: Reuters
Septembrske volitve na Švedskem niso prinesle jasnega zmagovalca in volivci so vse bliže novemu glasovanju. Foto: Reuters

"Trenutno ni pravih možnosti, da bi lahko oblikoval vlado," je dejal Löfven po dveh tednih prizadevanj, da bi s svojimi socialdemokrati lahko sestavil kako koalicijsko vlado.

Na parlamentarnih volitvah 9. septembra nobeden od obeh tradicionalnih političnih blokov ni osvojil zadostne večine za sestavo nove vlade. Desnosredinsko zavezništvo štirih opozicijskih strank pod vodstvom Kristerssonove Zmerne stranke je osvojilo 143 mandatov. Levosredinski blok treh strank, ki ga vodi premier Löfven, pa si je zagotovil 144 sedežev.

V parlamentu so še desničarski populisti Švedski demokrati, ki imajo 62 poslancev, a so sodelovanje z njimi zavrnile vse stranke.

Glavne stranke bi izgubile podporo
Zdaj je spet na vrsti predsednik švedskega parlamenta, ki lahko v skladu s švedsko zakonodajo mandat za sestavo vlade podeli do štirim kandidatom. Če nikomur od njih ne uspe, je treba razpisati predčasne volitve. Uradno ni izkoristil še nobene možnosti, saj parlament ni glasoval še o nobenem.

Švedsko gospodarstvo je močno in stabilno, a novo vlado po poročanju Reutersa čaka reforma stanovanjske politike in trga dela, poleg tega pa je treba oblikovati še vzdržljivo migracijsko politiko.

Kot še ugotavlja Reuters, bo odlašanje z oblikovanjem nove vlade načelo podporo glavnim strankam, na račun tega pa bi se lahko okrepili Švedski demokrati, katerih vodja Jimmie Akesson je že napovedal, da bodo nove volitve okrepile njihovo stranko.