Bo Ulf Kristersson naslednik Stefana Löfvena? Foto: Reuters
Bo Ulf Kristersson naslednik Stefana Löfvena? Foto: Reuters

Kristersson, vodja Zmerne stranke, je sporočil, da bo to "težko in zapleteno nalogo" sprejel.

Pat položaj
Na parlamentarnih volitvah 9. septembra nobeden od obeh tradicionalnih političnih blokov ni osvojil zadostne večine za sestavo nove vlade. Desnosredinsko zavezništvo štirih opozicijskih strank pod vodstvom Kristenssonove Zmerne stranke je osvojilo 143 mandatov, levosredinski blok premierja Stefana Löfvena pa si je zagotovil 144 sedežev.

Oba bloka sta zagotovila, da ne bosta sodelovala s skrajno desnimi Švedskimi demokrati, ki imajo 62 poslancev in ki jim zato pripisujejo ključno vlogo pri sestavljanju vlade.

Ne izključuje nikogar
Kristersson ima na voljo dva tedna za oblikovanje vlade. Zagotovil je, da si bo prizadeval za končanje zastoja, in napovedal, da se bo pogovarjal predvsem s strankami svojega zavezništva, socialnimi demokrati in Löfvenom.

Predsednik parlamenta mu je oblikovanje vlade zaupal, potem ko pred tednom dni premier Löfven, vodja socialnih demokratov, v parlamentu ni dobil zaupnice.

Löfven je ocenil, da je smiselno, da je bila Kristerssonu zaupana naloga oblikovanja vlade, tako da bo lahko videl, kakšno podporo ima. Nezaupnico so sicer Löfvenu pretekli teden izglasovali prav poslanci desnosredinske opozicijske koalicije s podporo Švedskih demokratov.

Socialni demokrati zavračajo, da bi v parlamentu podprli vlado desnosredinske koalicije.