Vojska se spopada z odporom v številnih predelih države. Foto: Reuters
Vojska se spopada z odporom v številnih predelih države. Foto: Reuters

Stopnjevanje spopadov je "največje po obsegu in geografsko najbolj razširjeno" po udaru, sporoča ZN.

Vojska je oblast prevzela februarja leta 2021, odtlej pa se spopada z oboroženim odporom, ki ga sestavljajo prodemokratični aktivisti, poroča Guardian.

Operacija v severni državi Šan, ki jo je sprožilo zavezništvo vplivnih oboroženih skupin etničnih skupin v koordinaciji z novejšimi skupinami, ki se borijo proti hunti, pa predstavlja največji vojaški izziv za vojsko.

Uporniki so v operaciji, ki jo vodi Zavezništvo bratovščine in traja od 27. oktobra, dosegli pomemben napredek. Zasedli so več deset vojaških položajev in mest ob meji s Kitajsko.

Predsednik Mjanmara, ki ga je nastavila hunta, Myint Swe je opozoril, da državi po napadih grozi razpad. Dodal je, da je treba vprašanje pazljivo nadzorovati.

Hudi spopadi potekajo tudi na zahodu v državi Rakhine, kjer prekinitev ognja traja leto dni. Rohinška oborožena skupina Vojska Arakan je odprla novo fronto 13. novembra. Zadnji teden tam potekajo hudi spopadi.

Nasprotniki vojske so dejavni tudi v drugih predelih države. ZN je evakuiral večino svojega osebja iz Loikawa, glavnega mesta države Kayah ob meji s Tajsko, kjer potekajo hudi spopadi. ZN je umik osebja utemeljil z "zračnim bombardiranjem mesta in aktivnimi spopadi v urbanih predelih".

Predstavniki prodemokratičnega gibanja pravijo, da lahko ljudske obrambne sile, ki so jih po udaru leta 2021 oblikovali prodemokratični aktivisti, izkoristijo dogajanje. Te sile so prejele podporo bolj izkušenih in bolje opremljenih oboroženih sil etničnih skupin, ki so se proti vojski borile več desetletij.

Analitiki medtem pravijo, da ni jasno, ali bodo nasprotniki vojske lahko obdržali zaseženo ozemlje. Od udara se vojska zanaša na brezciljne zračne napade in taktike požgane zemlje, da bi zatrla nasprotovanje. Neodvisni preiskovalci človekovih pravic, ki jih je imenoval ZN, so septembra poročali o povečanem številu in intenzivnosti "vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti".

Urad ZN-a za koordinacijo humanitarnih zadev je sporočil, da je bilo zaradi porasta nasilja razseljenih več kot 286.000 ljudi, 187 civilistov je bilo ubitih, 246 pa ranjenih. V Mjanmaru je po podatkih ZN-a notranje razseljenih več kot dva milijona ljudi.