Su Či je leta 1991 prejela nobelovo nagrado za mir. Foto: Reuters
Su Či je leta 1991 prejela nobelovo nagrado za mir. Foto: Reuters

Nobelova nagrajenka za mir prestaja 33-letno zaporno kazen, hunta pa ji je v delni pomilostitvi kazen znižala za šest let. To znižanje se nanaša na zaporne kazni, ki so jih med drugim izrekli zaradi kršenja zakona o uvozu in izvozu ter pravil med pandemijo, ne pa tudi zaradi korupcije. Vin Mjint je bil skupno obsojen na 12 let, zdaj pa so mu znižali kazen za štiri leta.

Su Či so že prejšnji teden nepričakovano premestili iz zaporniške samice v vladno poslopje. Pred tem skoraj dve leti ni bilo možno izvedeti skoraj nič o njenih razmerah v zaporu ali njenem stanju.

Tajski zunanji minister Don Pramudwinai se je pred nekaj tedni v zaporu srečal z nekdanjo voditeljico. S tem je postal prvi tuji diplomat, ki jo je lahko obiskal od njene aretacije pred dvema letom in pol. Podrobnosti srečanja ni razkril.

Hunta je sicer v okviru množične pomilostitve ob budističnem prazniku danes oprostila več kot 7700 zapornikov. Tovrstne množične pomilostitve so običajna praksa ob praznikih.

Vojaška hunta vlada Mjanmaru od državnega udara februarja 2021, ko je odstavila nekdanjo voditeljico Su Či. Hunta je prevzem oblasti februarja 2021 utemeljila z domnevnimi volilnimi goljufijami na volitvah novembra 2020, na katerih je zmagala Nacionalna liga za demokracijo (NLD) pod vodstvom Su Či.