Kitajski voditelji pričakujejo od žensk, da se bodo odrekle karieri in se posvetile družini. Foto: EPA
Kitajski voditelji pričakujejo od žensk, da se bodo odrekle karieri in se posvetile družini. Foto: EPA

"Dobro opravljanje dela žensk ni povezano samo z osebnim razvojem žensk, temveč tudi s harmonijo družin in družbe ter nacionalnim razvojem in napredkom," je dejal Ši med ponedeljkovim govorom v Pekingu po srečanju z novim vodstvom Vsekitajske zveze žensk, ki spada pod okrilje komunistične partije.

Po besedah Šija je treba "aktivno gojiti novo kulturo zakonske zveze in rojevanja otrok ter okrepiti usmerjanje pogleda mladih na zakon, rojstvo in družino".

Kitajski nacionalni statistični urad je januarja poročal o prvem padcu števila prebivalstva v šestih desetletjih ob že tako hitrem staranju prebivalstvo države.

V zadnjih dveh letih so sicer oblasti po vsej Kitajski uvedle ukrepe za dvig rodnosti v državi, vključno s finančnimi spodbudami in povečanjem otroškega varstva.

A dejavniki, kot so visoki stroški varstva otrok, ovire pri karieri, diskriminacija na podlagi spola in zavračanje porok, številne mlade Kitajke vseeno odvračajo od rojstva otrok. Rojstva so tudi zelo povezana s porokami, saj oblasti samskim ženskam otežujejo rojstvo otrok.

Da bi omejili rast prebivalstva, so kitajske oblasti konec 70. let prejšnjega stoletja uvedle politiko enega otroka, ki pa so jo v zadnjih letih zaradi staranja prebivalstva omilile in parom dovolile, da imajo tri otroke.