Prizor z ene izmed pekinših ulic. Foto: AP
Prizor z ene izmed pekinših ulic. Foto: AP

V Pekingu so izdali osnutek novih smernic, katerih namen je omejiti čas, ki ga otroci preživijo s prenosnimi telefoni v rokah. Predpis, ki je danes stopil na zakonodajno pot, določa, da morajo mobilne naprave in aplikacije vključevati preklop na "način za mladoletne", s katerim se čas, preživet pred zasloni, zanje omeji na največ dve uri dnevno. Ta časovna omejitev se še zmanjša glede na starost uporabnika in bo recimo za mlajše od osmih let omejena na 40 minut na dan. Poleg tega mlajši od 18 let v tem načinu ne bodo smeli uporabljati svojih mobilnih naprav med 22.00 in 6.00 uro, piše Deutsche Welle.

A odločitev o tem, ali vklopiti tak način uporabe na otrokovem telefonu ali ne, bo v rokah staršev. Lahko bodo zahtevali vklop ali pa tudi prilagodili omejitev, na primer še podaljšali časovno omejitev, ko mladoletnim mobilnik ne bo na voljo.

Osnutek pravil, ki ga je objavila kitajska uprava za kibernetski prostor, poziva tudi k "varnosti vsebine", kar pomeni, da morajo informacije na spletu vsebovati "socialistične vrednote", ki otrokom pomagajo privzgojiti "dobro moralo". Glavni kitajski spletni regulator trdi, da je namen novih zahtev zaščititi mladoletnike pred dostopom do informacij, ki so opredeljene kot nezakonite ali škodljive za njihovo telesno in duševno počutje.

Neka kitajska raziskovalka je dejala, da želi Peking nacionalno varnost povečati z usmerjanjem na tri področja – internet, mladino in zabavne vsebine. Foto: Reuters
Neka kitajska raziskovalka je dejala, da želi Peking nacionalno varnost povečati z usmerjanjem na tri področja – internet, mladino in zabavne vsebine. Foto: Reuters

Kitajski starši večinoma pozdravljajo novost

Številni starši so vladni predlog pozdravili, našli pa so se tudi kritiki, ki opozarjajo, da gre pri novosti za še en poskus nadzora nad prebivalstvom. Gre namreč za zadnjega v vrsti ukrepov, ki jih je Peking od leta 2019 sprejel za krepitev upravljanja kitajskega kibernetskega prostora. Prvi tak ukrep je bila omejitev časa igranja videoiger za mlajše od 18 let. Sprva je pravilo dovoljevalo 90 minut igranja spletnih iger na dan ob delavnikih. Leta 2021 pa je bilo s strožjo posodobitvijo kitajskim najstnikom igranje videoiger omejeno na eno uro na dan, a le ob petkih, koncih tedna in praznikih.

Aplikacije za videoposnetke in predvajanje v živo so morale ob tem spoštovati tudi "sistem proti zasvojenosti", ki od vseh uporabnikov zahteva registracijo s pravimi imeni in osebnimi dokumenti.

Ker bodo imeli starši končno besedo pri sprejemanju novih pravil, raziskovalci pravijo, da še ni jasno, kakšen vpliv bo ta omejitev imela na otroke. Neposredne učinke predloga pa že občutijo nekatera kitajska tehnološka podjetja. Na dan objave smernic so delnice nekaterih največjih kitajskih tehnoloških podjetij na borzi v Hongkongu namreč močno padle.