King je bil zaradi izgredov v Južni Koreji v disciplinskem postopku. Foto: Reuters
King je bil zaradi izgredov v Južni Koreji v disciplinskem postopku. Foto: Reuters

"Pogovori s Korejsko ljudsko armado so se začeli v skladu z določili sporazuma o premirju," je dejal namestnik poveljnika poveljstva ZN-a, generalpodpolkovnik Andrew Harrison, ki se je skliceval na sporazum, s katerim so se pred 70 leti končali spopadi v vojni med Severno in Južno Korejo.

Državi sta sicer tehnično še vedno v vojni, saj se je ta po treh letih leta 1953 končala s premirjem, in ne z mirovnim sporazumom. V Seulu pa so vzpostavili poveljstvo ZN-a, večnacionalne sile pod vodstvom ZDA, ki nadzirajo izvajanje premirja.

Poveljstvo ZN-a je zdaj prevzelo vodilno vlogo v pogajanjih s Pjongjangom, saj ZDA nimajo vzpostavljenih diplomatskih odnosov s Severno Korejo, po strogem zaprtju njenih meja v času pandemije covida-19 pa je tudi večina drugih zahodnih držav iz Pjongjanga umaknila svoje diplomatske predstavnike.

Glavna skrb stanje vojaka

Harrison je dejal še, da je za poveljstvo trenutno glavna skrb zdravstveno stanje vojaka Kinga, medtem ko njegov pobeg čez mejo iz Južne v Severno Korejo še vedno preiskujejo. Dodal je, da je "položaj zelo zapleten", zaradi "zelo občutljive narave teh pogajanj" pa ni želel izdati več podrobnosti.

23-letni ameriški vojak Travis King je prejšnji torek med turističnim ogledom demitaliziranega območja, območja skupnega nadzora na meji med Južno in Severno Korejo, brez dovoljenja vstopil v to državo. Predtem je pobegnil z letališča, od koder naj bi odletel v ZDA, ker se je v Južni Koreji znašel v težavah zaradi pretepanja in spora s policijo.

V ZDA domnevajo, da je King trenutno pridržan v Severni Koreji, kjer doslej niso objavili informacij o njegovem stanju. Navzočnost ameriškega vojaka na severnokorejskih tleh bi Pjongjang morda lahko uporabil kot propagandno orodje ali za morebitna pogajanja v primeru njegove izpustitve.