Foto: Reuters
Foto: Reuters

King, ki je bil sicer zaradi izgredov v Južni Koreji v disciplinskem postopku, se je pomešal med turistično skupino, ki si je ogledovala Demilitarizirano območje (DMZ), ki deli obe Koreji. Po besedah priče, ki je bila del iste skupine, naj bi se 23-letni vojak glasno zasmejal, preden je stekel proti meji, in vstopil na ozemlje Severne Koreje.

Sorodna novica Ameriški vojak v disciplinskem postopku namesto deportacije domov zbežal v Severno Korejo

Pentagon je skušal stopiti v stik s Severno Korejo, a kot je povedal tiskovni predstavnik, "odgovora z druge strani, kolikor jaz vem, ni bilo". Do primera prihaja v času še posebej napetih odnosov s Severno Korejo. Odnosi z ZDA so se v zadnjih letih močno poslabšali, tudi zaradi vztrajnega testiranja raket Severne Koreje.

ZDA svojim državljanom odsvetujejo vsa potovanja v Severno Korejo, eno najbolj izoliranih držav na svetu, kot razlog pa ameriške oblasti navajajo "nadaljnje resno tveganje aretacije" in "potencialno pridržanje po krivem".

Kot poroča BBC, ni jasno, ali je King zbežal čez mejo s ciljem prebega v Severno Korejo, ker mu v ZDA grozijo sankcije, ali upa na vrnitev v domovino. Strokovnjaki menijo, da vojak tako nizkega čina, kot ga ima King, za Severno Korejo nima kake velike propagandne ali obveščevalne vrednosti, zato bi ga morda lahko izpustili, a nič ni gotovo.

Nadaljnje korake je težko predvideti tudi zato, ker so minila že desetletja od zadnjega prebega ameriškega vojaka na sever. To, da se Pjongjang ne odziva na ameriške poskuse vzpostavitve komunikacije, negotovost še krepi, poroča BBC.

King (na sliki spredaj levo) se je pomešal v turistično skupino, ki si je ogledovala demilitarizirano območje. Foto: Reuters
King (na sliki spredaj levo) se je pomešal v turistično skupino, ki si je ogledovala demilitarizirano območje. Foto: Reuters

King bi moral v torek iz Južne Koreje, kjer je bil nastanjen in kjer se je tudi zapletel v več izgredov, poleteti v ZDA, kjer ga čaka disciplinski postopek. A 23-letniku je pod pretvezo uspelo zapustiti letališče tik pred vkrcanjem in se priključiti organiziranemu obisku demilitariziranega območja.

Z obrambnega ministrstva ZDA so sporočili, da je vojak "po svoji volji" prečkal mejo s Severno Korejo, ki sicer velja za eno najbolj zastraženih na svetu. DMZ ločuje obe državi od korejske vojne v 50. letih, v kateri so ZDA podprle Južno Korejo. Vojna se je končala s premirjem, kar tehnično pomeni, da sta državi uradno še vedno v vojni, v Južni Koreji pa ostaja več 10.000 ameriških vojakov.

Pjongjang bi lahko izkoristil Kinga za propagandno orodje kot kritiko ameriške vojske, je povedal James Fretwell, analitik strani NK News iz Seula. "Povsem mogoče je, da se bo King na neki točki v bližnji prihodnosti pojavil v severnokorejskih državnih medijih. A veliko je odvisno od tega, kako dolgo bosta trajala njegovo zasliševanje in morda tudi covidna karantena."

Severna Koreja namreč še vedno vzdržuje strog covidni režim, kar velja tudi za mejo, ki ostaja zaprta.

Avtomobil pred hišo Kingovih staršev v Wisconsinu. Foto: Reuters
Avtomobil pred hišo Kingovih staršev v Wisconsinu. Foto: Reuters

V zakulisju se diplomati in predstavniki ameriške vojske zdaj na vse pretege trudijo povezati s Severno Korejo, da bi dobili vsaj kak odgovor, a komunikacija s Pjongjangom ni lahka. Predstavnik State Departmenta Matthew Miller je dejal, da imajo ZDA, ki nimajo nobenih diplomatskih odnosov s Severno Korejo, druge kanale komunikacije.

Vladni predstavniki so se tako povezali s kolegi v Južni Koreji in na Švedskem, da bi se dokopali do kakršnih koli informacij o Kingu – a za zdaj brez uspeha.

Glede na to, da državi nimata diplomatskih odnosov, je običajno švedsko veleposlaništvo v Pjongjangu tisto, ki se pogaja v imenu ZDA. A zaradi zaprtja meje zaradi pandemije trenutno tam nimajo svojega diplomatskega osebja.

Tako poveljstvo Združenih narodov, ki upravlja DMZ, kot tudi južnokorejska vojska imata neposredno telefonsko povezavo s severnokorejsko vojsko, s katero so vsakodnevno na vezi, a Severni Korejci ne dvignejo vedno slušalke.

Poveljstvo vojske: "Skrbi nas zanj"

Oglasilo se je tudi poveljstvo ameriške vojske in izrazilo "globoko zaskrbljenost" za Kingovo usodo. Ob tem so dodali, da je Washington "polno mobiliziran" v svojih prizadevanjih stopiti v stik s Pjongjangom, vključno prek komunikacijskih kanalov ZN-a.

Poveljnica ameriške kopenske vojske Christine Wormuth je dejala, da še vedno ni jasno, zakaj je King zbežal čez mejo, a priznala, da ga je najverjetneje skrbelo, kakšni disciplinski ukrepi vojske ga čakajo ob vrnitvi v ZDA. Ob tem je dodala, da nima nobenih podatkov, ki bi nakazovali, da je severnokorejski simpatizer.

"Iskreno, skrbi me zanj," je povedala Wormuth na Aspenskem varnostnem forumu v Koloradu, ob tem pa spomnila na primer Otta Warmbierja, ameriškega študenta, ki je umrl leta 2017 kmalu po tem, ko so ga v kritičnem zdravstvenem stanju izpustili iz Severne Koreje. "Skrbi me, kako bodo ravnali z njim. Zato bi ga radi spravili nazaj domov."

V zadnjih letih je bilo več ameriških državljanov, ki so nezakonito vstopili v Severno Korejo, izpuščenih v roku pol leta – z izjemo tistih, ki so bili obsojeni kriminalne dejavnosti v državi.