V sobotnem potresu je bilo uničenih najmanj 20 vasi. Foto: Reuters
V sobotnem potresu je bilo uničenih najmanj 20 vasi. Foto: Reuters

Za zdaj še ni poročil o smrtnih žrtvah potresa v zahodni afganistanski pokrajini Herat. Iz pisarne pokrajinskega guvernerja so sporočili, da so nekatera območja, ki mejijo na v sobotnem potresu prizadeta območja, utrpela "ogromne izgube". Zdravstvene oblasti poročajo o sto ranjenih, ki so jih prepeljali v bolnišnice.

Nemški raziskovalni center za geoznanosti (GFZ) je sporočil, da je bil zadnji potres z magnitudo 6,3 in z žariščem na globini 10 kilometrov.

V soboto je prav tako zahod Afganistana prizadel niz smrtonosnih potresov z magnitudo med 4,6 in 6,3, po katerih so naselja severozahodno od mesta Herat ostala zravnana z zemljo. Umrlo je 2400 ljudi, še več kot dva tisoč jih je bilo ranjenih.

Pomoč in reševalna prizadevanja po sobotnih potresih ovira slaba infrastruktura, ki je propadla po desetletjih vojne, poleg tega pa se država spoprijema tudi s pomanjkanjem tuje pomoči, ki je nekoč predstavljala hrbtenico gospodarstva, a je usahnila, odkar so pred dvema letoma oblast prevzeli talibani.

Afganistan pogosto prizadenejo potresi, ki so še posebej pogosti na območju gorovja Hindukuš, saj to leži blizu stika evrazijske in indijske tektonske plošče.