Središče potresa na globini 14 kilometrov je bilo približno 40 kilometrov severozahodno od Herata, je sporočil ameriški geološki inštitut USGS. Območje je zatreslo okoli 11. ure po lokalnem času. Sledilo je več popotresnih sunkov z magnitudo med 4,6 in 6,3.

Herat z 1,9 milijona prebivalcev je največje mesto v tem delu Afganistana in velja za kulturno prestolnico države. Od meje z Iranom je oddaljeno okoli 120 kilometrov. Kot so za Reuters sporočili prebivalci, je po potresu v mestu zavladala panika, ljudje pa so zapustili domove in pobegnili na ulice.

Afganistanski nacionalni urad za obvladovanje naravnih nesreč opozarja, da bi število žrtev lahko naraslo, saj so se na podeželskih in gorskih območjih sprožili zemeljski plazovi. Prizadeti sta bili tudi pokrajini Farah in Badghis, od koder poročajo o večjem številu zrušenih hiš, podatkov o žrtvah pa še ni bilo.

Hindukuš na stiku treh tektonskih plošč

Junija 2022 je Afganistan prizadel najhujši potres v zadnjih dveh desetletjih. Tla so se tedaj stresla z magnitudo 5,9, umrlo je okoli tisoč ljudi, več tisoč je bilo ranjenih.

Marca letos je v potresu z magnitudo 6,5, ki je stresel Afganistan in Pakistan, umrlo 13 ljudi. Središče potresa je bilo na območju gorovja Hindukuš v Afganistanu, ki ga pogosto prizadenejo močni potresi, saj leži blizu stika treh tektonskih plošč – arabske, indijske in evrazijske.