Laija so na Manhattnu pozdravili mnogi privrženci neodvisnosti Tajvana. Foto: Reuters
Laija so na Manhattnu pozdravili mnogi privrženci neodvisnosti Tajvana. Foto: Reuters

Po navedbah Washingtona in Tajpeja se je Lai v New Yorku ustavil na neuradnem obisku na poti do Paragvaja, znova pa naj bi na ameriška tla stopil v sredo v San Franciscu, ko se bo vračal s poti v Južni Ameriki.

63-letni Lai velja za zagovornika neodvisnosti Tajvana, poleg tega pa je tudi velik favorit za novega predsednika tega otoka na volitvah, ki bodo potekale januarja. Lai je v svojih nastopih večkrat dejal, da želi ohraniti status quo glede statusa otoka, a da se lahko o njegovi prihodnosti izrečejo le prebivalci Tajvana. Sebe sicer opisuje kot "delavca za neodvisnost Tajvana."

Med postankom v ZDA se je srečal le z nekaterimi predstavniki tajvanske skupnosti, ne pa tudi z visokimi predstavniki ameriške politike.

Lai je "zgaga, ki ves čas povzroča težave"

Peking se je na njegov postanek v ZDA odzval z ostrimi besedami in poudaril, da "nasprotuje vsem obiskom tajvanskih separatistov, ki zagovarjajo neodvisnost, v ZDA". "Tajvan je jedro vseh glavnih kitajskih interesov, znova pa se je izkazalo, da je vir vseh napetosti v Tajvanski ožini dejstvo, da se Tajvan pri želji po neodvisnosti zanaša na ZDA," so še zapisali in dodali: "Lai trmasto vztraja pri separatističnih stališčih glede neodvisnosti Tajvana in je zgaga, ki vseskozi povzroča težave."

Kitajska je po poročanju Guardiana še sporočila, da pozorno spremljajo dogajanje in da je pripravljena sprejeti odločne ukrepe za zaščito nacionalne suverenosti in ozemeljske celovitosti.

Tajvan pričakuje, da bo Kitajska kot odziv na obisk Laija v ZDA v prihodnjem tednu v vodah v bližini otoka začele obsežne vojaške vaje.

Tajvan ima svojo vlado od leta 1949, a Kitajska otok dojema kot del svojega ozemlja in ostro nasprotuje vsakršnim uradnim stikom med Tajpejem in drugimi državami.