Kim Džong Un je preizkusil tudi novo oklepno vozilo. Foto: Reuters
Kim Džong Un je preizkusil tudi novo oklepno vozilo. Foto: Reuters

Kim je v petek in soboto obiskal ključne tovarne streliva, ki proizvajajo taktične rakete, oklepna vozila, mobilne izstrelitvene ploščadi in topniške granate. Preizkusil je tudi novo bojno oklepno vozilo ter pohvalil napredek pri posodobitvi proizvodnih linij za rakete velikega kalibra.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je še poročala, da je Kim tudi obiskal območja, ki jih je prejšnji teden prizadel tajfun Khanun in poplavil kmetijska zemljišča.

Sorodna novica Kim Džong Un odstavil načelnika generalštaba in pozval h krepitvi priprav na vojno

Severnokorejski voditelj je po obisku tovarn dejal, da mora Severna Koreja doseči "pomemben cilj drastičnega povečanja" zmogljivosti za proizvodnjo raket, da bi zadostili potrebam "razširjenih in okrepljenih vojaških enot na prvi liniji".

Severna Koreja se po njegovih navedbah pospešeno pripravlja na vojno. "Kakovost vojnih priprav je odvisna od razvoja industrije streliva in tovarna ima izjemno odgovornost pri pospeševanju vojnih priprav naše vojske," je povedal.

Kim na poplavnih območjih. Foto: Reuters
Kim na poplavnih območjih. Foto: Reuters

"Največje vaje" Južne Koreje in ZDA

Južna Koreja in ZDA so v ponedeljek napovedale nove skupne vojaške vaje, kar Severna Koreja dojema kot vaje za invazijo. Poletne vojaške vaje Ulchi Freedom Guardian bodo potekale od 21. do 31. avgusta, njihov namen pa je "izboljšanje odziva na naraščajoče jedrske in raketne grožnje Severne Koreje".

Letošnje vaje bodo potekale v "največjem obsegu vseh časov", sodelovalo bo več deset tisoč vojakov z obeh strani, pa tudi iz nekaterih držav članic poveljstva ZN-a, je sporočil južnokorejski generalštab (JCS).

Pred začetkom vaj se bodo 18. avgusta v Washingtonu srečali tudi voditelji ZDA, Južne Koreje in Japonske, ki bodo med drugim razpravljali o varnostnem sodelovanju glede Severne Koreje in Ukrajine. ZDA obtožujejo Severno Korejo, da z orožjem zalaga Rusijo za njeno invazijo v Ukrajini, kar pa obe strani zanikata.