Bašar Al Asad, ki je vodenje Sirije prevzel od svojega očeta, ne popušča. Foto: Reuters
Bašar Al Asad, ki je vodenje Sirije prevzel od svojega očeta, ne popušča. Foto: Reuters
Sirija
Sirija je od lanskega marca priča krvavemu nasilju. Foto: EPA
Nasilje iz Sirije se seli v Libanon
Al Asad obsodil pokol v Huli

Al Asad je v svojem prvem javnem nastopu po 10. januarju in prvem po krvavem pokolu v mestu Hula, v katerem je bilo ubitih več kot 100 civilistov, povedal, da Siriji grozi "prava vojna, ki se vodi od zunaj, z notranjimi elementi", in zatrdil, da se bo kmalu končala. "Del opozicije še vedno čaka na signale od zunaj," je dejal.

Terorizem se stopnjuje kljub političnim korakom, med katerimi so bile parlamentarne volitve prejšnji mesec, je dodal in opozoril, da je Sirija v svoji "najresnejši fazi" po koncu kolonializma.

Obsodil pokol v Huli
"Maske so padle in mednarodna vloga pri dogajanju v Siriji je zdaj jasna," je dejal sirski predsednik in se zahvalil vsem civilnim in vojaškim "mučenikom" nasilja v državi, katerih kri po njegovih besedah ni bila prelita zaman.

"Nimamo političnih težav, ker če bi jih imeli, potem bi ta stranka predstavila politični program. Spoprijemamo se s poskusom sejanja sektaških sporov, orodje za to pa je terorizem," je povedal v govoru, ki ga je prenašala državna televizija. Vrata za dialog v Siriji so še vedno odprta za tiste, ki si ne prizadevajo za posredovanje iz tujine in ki ne podpirajo "terorističnih skupin". Napovedal je, da "se bo še naprej odločno upiral terorizmu", a se ne bo maščeval tistim, ki "se želijo vrniti".

Al Asad je obsodil pokol v Huli kot "ostuden zločin", ki ga "ne bi izvedle niti pošasti ".

Annan nezadovoljen z Al Asadom
Nasilje v Siriji se medtem nadaljuje. Po podatkih aktivistov je bilo v letu dni, odkar se je začelo nasilje, ubitih že 13.000 ljudi. Posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige Kofi Annan je v soboto v Dohi dejal, da Sirija z vsakim dnem drsi v državljansko vojno, in priznal, da njegovemu mirovnemu načrtu ni uspelo ustaviti nasilja. Hkrati je izrazil nezadovoljstvo nad Al Asadom, ker ta svojih besed ne podkrepi z dejanji. Sirski predsednik je v nekaj redkih javnih nastopih od začetka upora proti režimu obljubljal politične reforme.

Spopadi na severu Libanona
Novi spopadi so izbruhnili tudi med privrženci in nasprotniki sirskega režima v sosednjem Libanonu. Kljub napotitvi vojske v severno libanonsko mesto Tripoli so se vso noč nadaljevali srditi spopadi, v katerih sta bila ubita dva človeka, 12 pa ranjenih. Skupaj je bilo v spopadih konec tedna v Libanonu ubitih 14 ljudi, 48 pa ranjenih.

Rusija blokirala sankcije
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in njen ruski kolega Sergej Lavrov sta se v telefonskem pogovoru strinjala, da je pri vprašanju nemirne Sirije potrebno sodelovanje. "Strinjala sta se, da moramo delati skupaj," je po pogovoru povedal neimenovan predstavnik State Departmenta. "Njeno sporočilo je bilo: Moramo začeti skupno delo za pomoč Sircem pri pripravi resne strategije tranzicije za državo. Želim, da naši ljudje skupaj pripravljajo zamisli v Moskvi, Evropi, Washingtonu, kjer koli bo pač potrebno," je dodal.

Washington je tako ponudil roko Moskvi, ki je do zdaj odločno zavračala kakršno koli potezo, ki bi lahko vodila v tuje vojaško posredovanje v Siriji, ki velja za zadnjo pomembno zaveznico Rusije na Bližnjem vzhodu. Skupaj s Kitajsko je Rusija že dvakrat uporabila veto in tako preprečila uvedbo sankcij Združenih narodov proti Damasku.

Nasilje iz Sirije se seli v Libanon
Al Asad obsodil pokol v Huli