Annan izgublja potrpljenje s sirskim režimom. Foto: EPA
Annan izgublja potrpljenje s sirskim režimom. Foto: EPA
Vladimir Putin in Francois Hollande
Francija je vedno bolj naklonjena vojaškemu posredovanju v Siriji, Rusija (in Kitajska) pa temu ostro nasprotuje. Foto: Reuters

Posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige je na srečanju zunanjih ministrov Arabske lige v Dohi pozval k ukrepanju za ustavitev nasilja v Siriji, ki se nadaljuje, s tem pa je zaskrbljenost, da Annanov mirovni načrt ne bo uspešen, vse večja. Ministri so Annana pozvali, naj vzpostavi časovni okvir ukrepanja za ustavitev pokolov in prelivanja krvi v Siriji.

Zunanji ministri Arabske lige zahtevajo, da Varnostni svet ZN-a pri šestih točkah Annanovega načrta upošteva sedmo poglavje ustanovne listine ZN-a, po katerem lahko za zagotavljanje mednarodnega miru in varnosti sprejme ukrepe, tudi vojaške, za vse članice svetovne organizacije.

V Libanonu sedem mrtvih
Annan je opozoril, da Sirija polzi v vsesplošno vojno in da imajo tamkajšnji spopadi "skrb vzbujajočo razsežnost verskih spopadov". Nekdanji generalni sekretar ZN-a je priznal, da njegov mirovni načrt ni ustavil nasilja, in izrazil frustracijo nad sirskim predsednikom Al Asadom, ker svojih besed ni podkrepil z dejanji. Mednarodno skupnost je pozval, naj ne pozabi, da se lahko konflikt iz Sirije prelije tudi v okoliške države.

V dokaz Anannovim besedam so poročila iz Libanona, kjer je v spopadih v Tripolisu med sirskimi skupinami zagovornikov in nasprotnikov Al Asada umrlo sedem ljudi, 21 pa je bilo ranjenih.

Predstavnik opozicijskega sirskega narodnega sveta Burhan Galiun je medtem dejal, da eno izmed težav pri razreševanju dogajanja v Siriji predstavlja tudi Rusija. Moskva bi morala po njegovih besedah od Al Asada zahtevati, da odstopi s položaja. Dodal je, da bi pozdravil vojaško akcijo Arabske lige v Siriji.

Hollande za odhod Al Asada
Rusija medtem ne kaže znamenj omahovanja pri podpori režima v Damasku. Obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina pri francoskem kolegu Francoisu Hollandu je potrdil, kako različne poglede imata Moskva in Pariz na reševanje krize v Siriji. Hollande je na novinarski konferenci po srečanju izpostavil nujnost odhoda Al Asada z oblasti, saj se je njegov režim obnašal "nesprejemljivo", Putin pa se z njim ni strinjal. "Zakaj mislimo, da bo jutri v Siriji splošna blaginja, če zdajšnje vodstvo odstranimo z oblasti? Kaj se dogaja v Libiji? Kaj se dogaja v Iraku? Sta postala varnejša?" je vprašal in izpostavil potrebo, da se vsaj s Sirijo ravna "natančno in uravnoteženo".

Putin bi dal Annanovemu načrtu čas
Moskvo skrbi možnost, da bi se razmere skrajno zaostrile in bi ušle izpod nadzora, je povedal ruski predsednik. Poudaril je, da je treba dati Annanovemu mirovnemu načrtu čas ter da je najpomembneje preprečiti najhujši scenarij – državljansko vojno.

Putin je tudi izrazil dvom o učinkovitosti sankcij proti sirskemu režimu. "Sankcije komaj kdaj delujejo na učinkovit način," je dejal. Hollande je poudaril, da sankcije morajo biti in da brez odhoda Al Asada v Siriji ni mogoče rešiti kriznih razmer.

V svojem tretjem predsedniškem mandatu se je Putin na prvi obisk v tujino najprej podal v Belorusijo, nato pa v Nemčijo in Francijo. V Berlinu sta se Putin in nemška kanclerka Angela Merkel strinjala, da je treba najti politično rešitev za Sirijo. Putin je zagotovil, da Rusija Siriji ne dobavlja orožja, ki bi ga lahko ta uporabila ob izbruhu državljanske vojne.