Stari novi predsednik ob oddaji glasu. Foto: Reuters
Stari novi predsednik ob oddaji glasu. Foto: Reuters

Po podatkih državne volilne komisije je glavni nasprotnik, kandidat Državljanske koalicije za spremembe (CCC) Nelson Chamisa, osvojil 44 odstotkov glasov oz. 1,9 milijona glasov, medtem ko jih je Mnangagwa 2,3 milijona. Volilna udeležba je bila 69-odstotna.

Mnangagwa je šele drugi predsednik Zimbabveja, odkar je ta postal neodvisen leta 1980. Predtem je bil to skoraj 40 let Robert Mugabe. Na oblast se je Krokodil, kot je vzdevek Mnangagwe zaradi njegove brezkompromisnosti, povzpel po udaru leta 2017.

Zimbabve se še vedno spopada z visoko inflacijo, revščino in vseprisotnim strahom. Ko je Mnangagwa postal predsednik, je obljubil sodržavljanom nov začetek, a še vedno ima država eno najvišjih inflacij na svetu, pretekli mesec je bila na letni ravni 101,3-odstotna. Državo pesti tudi huda brezposelnost, formalno je zaposlenih le 25 odstotkov državljanov, poroča BBC.

Kritiki predsedniku očitajo utišanje nasprotnikov

Kritiki očitajo 80-letnemu predsedniku, da je v politični kampanji utišal vse politične nasprotnike.

Kljub dvomom o legitimnosti volitev je ustavno sodišče priznalo izid volitev.

V CCC-ju so zavrnili izid volitev. Tiskovni predstavnik stranke Promise Mkwananzi je dejal, da stranka ni podpisala lažnega izida in da "ga ne more sprejeti". Naslednji korak bo koalicija sporočila v kratkem, je še dejal.

Mnangagwa se je odzval na očitke in opozicijo pozval, naj pravico iščejo na sodišču. "Tekmoval sem z njimi in vesel sem, da sem zmagal v tej tekmi. Tisti, ki menijo, da dirka ni bila pravilno izvedena, bi morali vedeti, kam naj se obrnejo," je dejal.

Opazovalne misije iz EU-ja, Commonwealtha in 16-članske skupnosti razvoja Južne Afrike so opozorile, da imajo številne pomisleke glede volitev, med njimi glede prepovedi shodov opozicije, glede volilnega imenika, pristranskega medijskega pokrivanja državnih medijev in ustrahovanja volivcev.

Mnangagwa zanika vlogo v pokolu pred 40 leti

Še vedno ostaja sporna vloga Mnangagwe pri pokolu Gukurahundi v pokrajini Matabeleland leta 1983, ko je bilo med zatiranjem nasprotnikov Mugabeja ubitih okoli 20.000 ljudi.

Mnangagwa je vseskozi zanikal kakršno koli odgovornost za pokol, čeprav je bil takrat minister za državno varnost. Zaradi svoje neizprosnosti si je sicer med rojaki pridobil vzdevek "krokodil".

Kot predsednik si prizadeva za spravo, o čemer sicer številni dvomijo, a dosežen je bil dogovor o začetku izkopavanj in pokopov.

Predsedniške in parlamentarne volitve bi morale potekati že v sredo, a so bile podaljšane na četrtek, ker so imeli v nekaterih predelih države težave z distribucijo volilnih lističev.

Predsednikova stranka Zanu-PF je na oblasti 43 let, odkar je Zimbabve postal samostojen leta 1980. Stranka je zmagala tudi na parlamentarnih volitvah, kjer je osvojila 136 od 210 sedežev, medtem ko jih je CCC 73.