Volilno pravico ima 6,6 milijona prebivalcev. Foto: Reuters
Volilno pravico ima 6,6 milijona prebivalcev. Foto: Reuters

80-letnemu Mnangagwi iz vladajoče stranke ZANU-PF, ki politiko Zimbabveja kroji od osamosvojitve države pred 43 leti, se bo skupno postavilo nasproti deset kandidatov, med njimi pa prednjači 45-letni Nelson Chamisa. Ta je aktualnega predsednika izzval že na volitvah leta 2018, ki so bile po njegovih besedah nepoštene, ob tem pa jih je zaznamovalo nasilno zatiranje povolilnih protestov.

Opozicijski voditelj je ob morebitni zmagi obljubil boj proti korupciji, oživitev gospodarstva in izhod države iz mednarodne izolacije, vendar ni jasno, kako namerava to doseči. Številni Zimbabvejci se medtem bojijo, da bodo volitve prirejene. Na velike pomanjkljivosti v volilnem sistemu je nedavno opozorila tudi nevladna organizacija Human Rights Watch.

Na ponedeljkovem shodu svojih podpornikov v prestolnici Harare je Chamisa napovedal zmago z veliko razliko. "Zimbabve, prišel je naš čas," je več kot 10.000 podpornikom dejal politik, ki so mu oblasti med predvolilno kampanjo prepovedale na desetine srečanj z volivci, več članov njegove stranke Državljanska koalicija za spremembo (CCC) pa so aretirale.

Sorodna novica Zimbabve želi s prepovedjo izvoza litija tudi sam vstopiti v proces proizvodnje baterij

Več kot šest in pol milijona volilnih upravičencev bo obenem volilo tudi poslance zimbabvejskega parlamenta in lokalne svetnike. CCC je še posebej priljubljena v Harareju in drugih mestih, zlasti med mladimi, medtem ko je stranka ZANU-PF močnejša na podeželju.

Zimbabve, nekdanja britanska kolonija z imenom Južna Rodezija, se je od Velike Britanije odcepil leta 1965 pod vladavino bele manjšine. Po dolgi gverilski vojni je bila na volitvah leta 1980 vladajoča manjšina poražena, država pa se je preimenovala v Zimbabve. Oblast je kmalu prevzel Mugabe, uvedel avtoritarni režim in državo, bogato z minerali, zapeljal v gospodarski propad.

Leta 2017 je Mugabeja odstavil njegov takratni namestnik Mnangagwa, kar pa bistvenih sprememb ni prineslo. V državi še vedno vlada visoka inflacija, skupine za človekove pravice opozarjajo na porast nasilja, številni prebivalci pa si ne morejo privoščiti niti osnovnih živil. ZANU-PF je zadnje dni volivce med drugim privabljal z razdeljevanjem brezplačnih piščancev in kruha.