Foto: Reuters
Foto: Reuters

Spopadi, ki so v Libiji izbruhnili v ponedeljek zvečer, so trajali še do danes ponoči. Šlo pa je za spopad med vplivnima militantnima skupinama Brigada 444 in Al Rada.

Od danes sicer v glavnem mestu Tripoli velja premirje, spet je stekel tudi letalski promet.

Brigada 444 je povezana z libijskim obrambnim ministrstvom in velja za najbolj disciplinirano oboroženo skupino v tej severnoafriški državi. Nadzoruje južna predmestja Tripolija in nekaj drugih območij.

Al Rada pa je močna ultrakonservativna milica, ki v Tripoliju deluje kot policija ter nadzoruje osrednji in vzhodni del mesta, letalsko oporišče Mitiga, civilno letališče in zapor.

Brigada 444 in Al Rada sta zgolj dve od številnih oboroženih skupin, ki se v državi spopadajo za oblast po tem, ko so zahodne države leta 2011 zrušile režim nekdanjega voditelja Moamerja Gadafija. Država je takrat zapadla v kaotično stanje in je še vedno razdeljena med nominalno začasno vlado v Tripoliju na zahodu in alternativno vlado na vzhodu države, ki jo podpira uporniški general Kalifa Haftar.

Z nafto bogata severnoafriška država je po odstranitvi Gadafija zapadla v državljansko vojno, v kateri so se številne milice in politični tabori borili za moč in vpliv. Oktobra 2020 je začela veljati prekinitev ognja po vsej državi, v zadnjih dveh letih pa se znova pogosteje dogajajo spopadi med različnimi oboroženimi milicami. Tokratni so bili najbolj smrtonosni od lanskega avgusta, ko je bilo v Tripoliju ubitih 32 ljudi, 159 pa ranjenih.