Iskanje preživelih. Foto: EPA
Iskanje preživelih. Foto: EPA

Nekatere vasi južno od mesta Marakeš so popolnoma porušene, ceste so zasute, zato imajo oblasti težave pri pošiljanju težke mehanizacije v odročne kraje.

Maroško notranje ministrstvo je sporočilo, da je število smrtnih žrtev naraslo na 2862, potrjenih je tudi 2562 ranjenih. Število žrtev bi lahko še naraslo, saj se šele razkriva obseg uničenja.

Številni ljudje so že tretjo noč preživeli na prostem. BBC poroča, da nekaj pomoči sicer prihaja v te kraje, veliko zaradi dobrodelnih organizacij.

Prebivalci se pritožujejo nad počasnim in nekoordiniranim lokalnim odzivom. Vse več je nezadovoljstva zaradi majhne količine pomoči, ki prihaja v mesta in vasi na najbolj prizadetem območju blizu Marakeša v osrednjem Maroku.

Številni ljudje nujno potrebujejo pomoč. Foto: EPA
Številni ljudje nujno potrebujejo pomoč. Foto: EPA

Asni je le 50 kilometrov od Marakeša, ljudje pa pravijo, da nujno potrebujejo pomoč. "Nimamo hrane, nimamo kruha ali zelenjave. Ničesar nimamo," je dejal eden izmed prebivalcev. "Nihče ni prišel, ničesar nimamo. Imamo samo Boga in kralja."

Na počasen odziv je danes opozorila tudi ekipa italijanske civilne zaščite, ki je na pomoč na prizadeta območja v Maroku prispela na lastno pobudo. "Dosegli smo kraje, kjer sploh ni reševalcev in nobene pomoči. Pod ruševinami pa so še vedno mrtvi, ljudje jih poskušajo izvleči sami. Ko so nas zagledali, so se kar metali v naša vozila," je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa dejal vodja štiričlanske ekipe Cicchetti Marchegiani.

Mednarodna zveza društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca je sporočila, da je zdaj potrebna mednarodna pomoč. Regionalni direktor Hosam El Šarkavi je dejal, da preživeli potrebujejo hrano, vodo, odeje, zdravila, zavetje.

Dejal je, da so tamkajšnji reševalci do zdaj opravili "fantastično delo", a da so "izčrpani", zato bodo potrebovali dodatno pomoč.

Slovenke v Marakešu med potresom na varnem

Pomoč iz tujine

Maroko je sprejel pomoč iz Združenega kraljestva, Španije, Katarja in Združenih arabskih emiratov, maroška vlada pa je sporočila, da bodo morda v prihodnje sprejeli še dodatne ponudbe pomoči.

V Maroko so sicer že prispeli reševalci iz tujine. Španija je poslala 86 specializiranih reševalcev v dveh ekipah in štiri pse.

Delno porušena mošeja v kraju Tinmel. Foto: Reuters
Delno porušena mošeja v kraju Tinmel. Foto: Reuters

Britanska vlada je z dvema vojaškima transportnima letaloma poslala 60 reševalcev in štiri pse ter majhno zdravstveno ekipo in opremo za rezanje in razbijanje betona. "Če bo to potrebno, lahko pripeljemo celotno terensko bolnišnico, mobilne ekipe z avtomobilom ali helikopterjem, pa tudi kirurško ekipo, vendar moramo preveriti, kakšne so najnujnejše potrebe prizadetih skupnosti," je dejal predstavnik britanske dobrodelne zdravstvene organizacije UK-Med.

Pomoč je Maroku sicer ponudilo tudi več drugih držav, med drugim Francija, Kitajska in ZDA, a so maroške oblasti sporočile, da pozorno ocenjujejo ponudbe, češ da bi bilo "pomanjkanje usklajevanja kontraproduktivno". V primeru potreb bodo v prihodnje morebiti sprejeli dodatne ponudbe, je sporočilo notranje ministrstvo.

Francoska zunanja ministrica Catherine Colonna je poudarila, da je Francija pripravljena ponuditi pomoč, vendar vztraja, da mora Maroko zanjo zaprositi sam. Humanitarnim organizacijam na terenu je sicer obljubila pet milijonov evrov. Pariz in Rabat imata v zadnjih letih težavne odnose, čeprav so francoski uradniki zanikali razhajanja, je mesto maroškega veleposlanika v Parizu že več mesecev prazno, obisk francoskega predsednika Emmanuela Macrona v Rabatu pa je bil večkrat preložen.

Vseh 23 Slovencev v Maroku na varnem

EU pošilja milijon evrov

Evropska unija bo namenila Maroku milijon evrov za humanitarno pomoč, s katero bodo pomagali zadovoljiti najnujnejše potrebe najbolj prizadetih ljudi.

Evropska komisija je poleg tega v stiku z državami EU-ja, ki bi bile pripravljene pomagati z ekipami, če bi Maroko za to zaprosil.

"Tragični potres v Maroku je povzročil hudo trpljenje in izgubo človeških življenj," je sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. "EU je v tem težkem obdobju še naprej pripravljen pomagati Maroku na vse potrebne načine," je dodal.

Strokovnjaki iz evropsko-mediteranskega seizmološkega centra medtem poudarjajo, da je šlo za največji potres na tem območju v več kot sto letih, in opozarjajo, da se bodo popotresni sunki nadaljevali še nekaj dni, morda pa tudi več tednov.

Reševalci v Maroku bijejo bitko s časom