Voda je odnesla cele soseske v Derni. Foto: Reuters
Voda je odnesla cele soseske v Derni. Foto: Reuters

Podatki o žrtvah in pogrešanih se med viri razlikujejo, samo v Derni naj bi bilo po navedbah ministrov v mednarodno nepriznani vladi na vzhodu države že več kot 5300 umrlih, pozneje je tiskovni predstavnik notranjega ministrstva te vlade govoril o številki 3200, od tega jim jih 1100 še ni uspelo identificirati. Rdeči polmesec je pozneje sporočil, da je za zdaj potrjenih okoli 11.000 žrtev, poroča BBC.

Župan Derne Abdulmenam Al Gaiti je za televizijo Al Arabija dejal, da bi lahko številka mrtvih dosegla med 18.000 in 20.000, oceno je podal glede na število izbrisanih sosesk, ki jih je uničila voda. Libijski uradniki pravijo, da je pogrešanih še 10.000 ljudi, ZN-ova agencija ocenjuje, da je pogrešanih 5000.

"Dejansko potrebujemo ekipe za pobiranje trupel. Bojim se, da se bodo po mestu zaradi številnih trupel v vodi in blatu začele širiti bolezni," je še dejal župan.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Obe vladi sta na mednarodno skupnost naslovili prošnjo za pomoč," je dejal Tavhid Paša iz Mednarodne organizacije za migracije in pojasnil, da je zahodna vlada razširila prošnjo za pomoč za celotno državo in se pri tem usklajuje z vzhodno vlado. "Izziv v tem hipu je, kako organizirati mednarodno pomoč, da bo ustrezala potrebam in zahtevam vlad." Ob tem je Paša dejal, da je treba močno pospešiti pomoč, za to pa potrebujejo denar.

Kot je znano, je Libija od strmoglavljenja dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija, ki je bil z oblasti odstranjen in ubit po vojaškem posredovanju Nata leta 2011, politično razdeljena, tako da zahodni del države nadzoruje mednarodno priznana vlada pod vodstvom Abdula Hamida Dbeihaha, vzhodni del pa pripadniki LNA-ja, ki jih mednarodna skupnost ne priznava kot legitimno oblast, uradno jih vodi premier Osama Hamad, dejansko pa vse niti vleče general Kalifa Haftar. Tako je sprejel tudi egiptovsko vojaško delegacijo, ki je prišla pomagat po poplavah.

Visoki komisar za človekove pravice Volker Turk je poudaril, da morajo pri odpravi posledic sodelovati vse politične skupine. "To je čas za enotnost z namenom."

Zgoraj prizor iz Derne pred poplavami, spodaj ista soseska potem. Foto: Reuters
Zgoraj prizor iz Derne pred poplavami, spodaj ista soseska potem. Foto: Reuters

V Derni, ki so jo poplave najbolj prizadele, trenutno pomagajo reševalci in gasilci iz Egipta, Tunizije, Združenih arabskih emiratov, Katarja, Italije in Španije. Turčija bo poslala ladjo z opremo za dve poljski bolnišnici in 148 zdravstvenimi delavci. Čas za rešitev morebitnih preživelih se izteka, je dejal tiskovni predstavnik za Rdeči križ in Rdečega polmeseca Tommaso Della Longa. "Žal se zavedamo, da se časovno okno zapira, a upanje še ostaja."

52-letni Usama Al Husadi vse od katastrofe neutrudno išče svojo ženo in pet otrok. "Peš jih iščem. Obiskal sem vse bolnišnice in šole, žal neuspešno," je obupan. Usodno noč je delal, žena je bila doma z otroki. "Izgubili smo vsaj 50 članov družine po očetovi strani."

Na plaži v Derni je smetišče, polno oblačil, pohištva, igrač in drugih predmetov, ki jih je narasla voda odnesla iz domov.

WMO: Libijski sistem za opozarjanje na nesreče ne deluje

Oglasili so se tudi predstavniki Svetovne meteorološke organizacije (WMO), ki spada pod Združene narode, in kritizirali libijski sistem za zgodnje opozarjanje in obvladovanje naravnih nesreč. "Če bi imela Libija dobro delujočo meteorološko službo, bi lahko izdal opozorila," je dejal generalni sekretar organizacije Petteri Taalas. Dodal je, da so pri WMO-ju že prej libijskim oblastem ponudili pomoč pri prenovi sistema, a da so jim načrte prekrižale varnostne razmere v državi.

Taalas je tako ocenil, da so k obsegu katastrofe v večini prispevale pomanjkljive vremenske napovedi ter neustrezno obveščanje in ukrepanje na podlagi zgodnjih opozoril. Zaradi dolgoletnih spopadov v tej državi je mreža meteoroloških opazovalnic uničena, prav tako informacijski sistemi, je pojasnil. Povedal je še, da zato ob poplavah ni bilo evakuacije, ker ni bilo ustreznih sistemov zgodnjega opozarjanja. "Če bi izvedli evakuacijo, bi bilo število žrtev veliko manjše," je poudaril in dodal, da bi lahko s posredovanjem pristojnih služb lahko zmanjšali gospodarsko škodo zaradi povodnji.

Libijski nacionalni meteorološki center (NMC) je sicer izdal zgodnja opozorila za ekstremne vremenske razmere 72 ur pred divjanjem neurja Daniel, ki je v Libijo prispel iz Grčije. Po elektronski pošti je obvestil pristojne organe ter jih pozval, naj sprejmejo preventivne ukrepe. Po navedbah WMO-ja ni jasno, ali so opozorila dosegla vse, ki bi jih morala.

EU in ZN krepita pomoč

Evropska unija v okviru mehanizma civilne zaščite povečuje pomoč Libiji po katastrofalnih poplavah. Po pomoči Nemčije, Romunije in Finske ter sprostitvi pol milijona evrov za humanitarno pomoč so Libiji v okviru mehanizma pomoč ponudile še Francija, Italija in Nizozemska, so sporočili iz Bruslja.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem poudaril, da so Libiji po poplavah države članice EU-ja nemudoma zagotovile pomoč. "Francija, Italija in Nizozemska so ponudile medicinsko osebje in opremo, reševalne čolne, helikopterje in drugo nujno pomoč za okrepitev odziva," je povedal. Zahvalil se je vsem državam članicam za nesebično podporo.

Združeni narodi pa so napovedali deset milijonov dolarjev (okoli 9,4 milijona evrov) nujne pomoči. Po besedah koordinatorja ZN-a za nujno pomoč Martina Griffithsa je zdaj glavna naloga preprečiti širjenje bolezni.

"Razsežnost poplavne katastrofe v Libiji je šokantna in je srce parajoča. Celotne soseske so bile izbrisane z zemljevida," je dejal. Po besedah Griffithsa je voda odnesla s seboj cele družine, ki jih je ujma presenetila.