Škoda na infrastrukturi je ogromna. Foto: Reuters
Škoda na infrastrukturi je ogromna. Foto: Reuters

Ahmed Mismari, predstavnik Libijske narodne vojske (LNA), ki nadzira ta del države, je dejal, da sta popustila dva jezova v okolici mesta Derna, kar je povzročilo, da so "se celotne soseske spremenile v morje". Priobalno mesto ima 125.000 prebivalcev.

"V Derni so izginile celotne soseske, skupaj z ljudmi. Voda je odnašala vse pred seboj," je dejal Mismari. Razmere je označil za katastrofalne, voda je v hišah segala tudi do tri metre visoko.

"Pogrešanih je na tisoče, mrtvih pa več kot 2000," je za televizijsko postajo Al Masar povedal predsednik mednarodno nepriznane vlade na vzhodu države Osama Hamad in pojasnil, da so v mestu izginile celotne soseske z ljudmi vred.

Notranje ministrstvo vzhodne, mednarodno nepriznane vlade je sporočilo, da je mrtvih najmanj 5300 ljudi. Služba za nujne primere mednarodno priznane vlade v Tripolisu pa je sporočila, da so poplave samo v Derni zahtevale več kot 2300 življenj. Poleg tega je bilo poškodovanih približno 7000 ljudi, več kot 5000 pa jih pogrešajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rdeči križ je že pred tem sporočil, da bo število mrtvih po pričakovanjih še naraslo. Po njegovih podatkih je pogrešanih skoraj 10.000 ljudi.

Tamar Ramadan z Mednarodne zveze društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) je opozoril, da humanitarne potrebe precej presegajo zmožnosti libijskega Rdečega polmeseca in vlade, ter dodal, da je vlada na vzhodu države izdala mednarodni poziv za pomoč. IFRC je pozneje prek družbenega omrežja X, nekdanjega Twitterja, sporočil še, da so med reševanjem umrli tudi trije prostovoljci Rdečega polmeseca.

V Derni je sicer tudi pomembno arheološko najdišče, ki spada med Unescovo kulturno dediščino.

Poleg Derne so prizadeta tudi druga mesta na vzhodu oziroma severovzhodu Libije, med drugim Bengazi. Tamkajšnje oblasti so zaprle šole in trgovine ter uvedle policijsko uro, po vsej državi pa so zaprli tudi štiri naftna pristanišča.

Libijo je prizadela ista nevihta, kot pred dnevi Grčijo, Turčijo in Bolgarijo. Foto: Reuters
Libijo je prizadela ista nevihta, kot pred dnevi Grčijo, Turčijo in Bolgarijo. Foto: Reuters

Poleg mest na vzhodu so poplave prizadele tudi Misrato na zahodu, dobrih 200 kilometrov vzhodno od prestolnice Tripolis, kjer ima sedež mednarodno priznana vlada pod vodstvom Abdula Hamida Dbeibe. Obe vladi sta sicer po neurju razglasili tridnevno žalovanje.

Koordinatorica ZN-a za humanitarno pomoč v Libiji Georgette Gagnon je mednarodno skupnost pozvala, naj hitro pomaga prizadeti državi, v kateri je med letoma 2014 in 2020 divjala državljanska vojna.

Libija v kaosu od posredovanja Nata leta 2011

Libija je od strmoglavljenja dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija, ki je bil z oblasti odstranjen in ubit po vojaškem posredovanju Nata leta 2011, politično razdeljena, tako da zahodni del države nadzoruje mednarodno priznana vlada, vzhodni del pa pripadniki LNA-ja, ki jih mednarodna skupnost ne priznava kot legitimno oblast. Za tujo pomoč po poplavah so zato zaprosile oblasti v prestolnici Tripolis.

Libijski novinar Abdulkader Asad je po poročanju BBC-ja dejal, da politična razdeljenost Libije ovira reševanje, saj se različne oblasti niso zmožne hitro odzvati na naravne nesreče.

"V Libiji ni reševalnih ekip, ni izurjenih reševalcev. Vse v zadnjih 12 letih se je vrtelo okoli vojne," je dejal.

Izrazi sožalja in ponudbe pomoči

Pripravljenost zagotoviti pomoč so že izrazili v Bruslju. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je izrazil žalost zaradi opustošenja in dejal, da je EU pripravljen Libiji zagotoviti pomoč. Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila sožalje zaradi številnih smrtnih žrtev in zapisala, da Unija Libiji stoji ob strani.

Pred tem je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sporočil, da so že organizirali pomoč za Libijo. Po njegovih besedah bo Turčija na prizadeta območja poslala reševalne ekipe s čolni, šotori in drugimi zalogami, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Zatem je pomoč Libiji ponudila tudi Italija. "Italijanska vlada se je nemudoma odzvala na prošnje za pomoč zaradi poplav na vzhodu Libije: na poti je že skupina za ocenjevanje razmer, ki jo koordinira naša enota za civilno zaščito," je sporočil zunanji minister Antonio Tajani. Ob tem je obrambni minister Guido Crosetto ponudil tudi pomoč italijanske vojske.

Tako oblast na vzhodu Libije kot vlada v Tripolisu sta zaradi razmer razglasili tridnevno žalovanje. Na najbolj prizadetih območjih veljajo tudi izredne razmere, šole in trgovine so zaprte, uvedena pa je policijska ura.

Libijo je prizadela huda nevihta Danijel, ki je pred tem že pustošila po Grčiji in drugih deželah ob Sredozemskem morju in zahtevala več deset življenj. Prizadeto je tudi drugo največje libijsko mesto Bengazi, pod vodo je tudi mesto Misrata.

V Libiji je umrlo več tisoč ljudi, pogrešanih je okoli 10.000