Poplave so uničile Derno. Foto: Reuters
Poplave so uničile Derno. Foto: Reuters

Na shodu v ponedeljek zvečer so protestniki zahtevali, da tožilstvo čim prej razkrije vsebino preiskave katastrofe, ko sta se po neurju nad mestom porušila dva jezova, voda pa je poplavila širše območje. Obenem so protestniki zahtevali pravno ukrepanje proti odgovornim.

Nekaj protestnikov je zažgalo hišo župana Derne Abdulmenama Al Gaitija, ki ga obtožujejo, da je vedel za prihajajoče obilne padavine, a ni ukazal evakuacije, ampak je ljudem naročil, naj ostanejo doma. Protestniki so na shodu med drugim pozivali še k enotnosti v državi. "Ne vzhod ne zahod, libijska enotnost," so vzklikali.

Z nafto bogata Libija je že od strmoglavljenja samodržca Moamerja Gadafija leta 2011 pogreznjena v kaos, država pa je razdeljena na vlado na vzhodu v Tobruku pod vodstvom generala Kalife Haftarja in mednarodno priznano vlado v Tripolisu.

Pripadnikom Združenih narodov, ki so želeli v libijskem mestu Derna pomagati pri odpravljanju posledice katastrofalnih poplav, so oblasti zavrnile dostop. Njihovi kolegi, ki so tam že pretekle dni sodelovali v iskanju in reševanju, medtem lahko nadaljujejo delo.

Danes je nekaj novinarjev, ki so več dni poročali iz Derne, sporočilo, da so jim oblasti ukazale zapustiti mesto, kar pa so v Bengaziju, kjer je sedež vzhodne vlade, zanikali.

Protestniki zahtevajo odgovore od oblasti. Foto: Reuters
Protestniki zahtevajo odgovore od oblasti. Foto: Reuters

Slabšanje razmer na prizadetem območju

V ponedeljek so po navedbah ministrstva za zdravje vzhodne vlade odkrili še 55 trupel, s čimer se je število mrtvih glede na njihove podatke povzpelo na 3338. Oblasti sicer predvidevajo, da bo končno število v resnici precej višje.

Pri nevladni organizaciji Mednarodni reševalni odbor (IRC) svarijo pred hitrim slabšanjem javnega zdravstva na prizadetem območju. "Nedavne poplave so resno onesnažile vodne vire z odpadnimi vodami, zato ni varna za uživanje," so posvarili.

Tudi pri Združenih narodih so zaskrbljeni zaradi morebitnega izbruha bolezni v povezavi z onesnaženo vodo. Več tisoč ljudi je trenutno brez dostopa do pitne vode. V Derni pa je za zdaj najmanj 55 otrok zbolelo zaradi onesnažene vode.

Libijo je pred desetimi dnevi zajelo neurje Daniel in povzročilo poplave, ki so prizadele predvsem vzhodni del države. Umrlo je več tisoč ljudi, na tisoče pa je pogrešanih. Podatki o številu žrtev se sicer od vira do vira razlikujejo. Poplave so prizadele predvsem Derno, kjer je voda zaradi porušenja dveh jezov zalila mesto, v katerem je prej živelo približno 100.000 ljudi.

Slovenija Libiji namenja 600.000 evrov pomoči

Slovenija bo prebivalcem Libije namenila 600.000 evrov humanitarne pomoči, in sicer v obliki prispevka Uradu Združenih narodov za koordinacijo humanitarne pomoči (UN OCHA), je sporočila vlada.