V gozdu Shakahola so doslej odkrili 30 množičnih grobišč in 112 trupel. Foto: Reuters
V gozdu Shakahola so doslej odkrili 30 množičnih grobišč in 112 trupel. Foto: Reuters

Odkritje množičnih grobišč v gozdu Shakahola blizu obalnega mesta Malindi ob Indijskem oceanu je prejšnji mesec pretreslo Kenijo. Večina žrtev se je po navedbah policije izstradala do smrti. Nadaljevanje preiskave je zdaj pokazalo, da so bile številne žrtve, vključno z otroki, zadavljene, pretepene ali zadušene, je po poročanju Guardiana sporočil glavni vladni patolog Johansen Oduor.

V novih sodnih dokumentih je tudi razvidno, da so nekaterim truplom tudi odstranili notranje organe. "Obdukcije so pokazale na manjkajoče organe v nekaterih izkopanih truplih," je v poročilu zapisal glavni inšpektor Martin Munene in dodal, da "verjamejo, da je bilo trgovina s človeškimi telesnimi organi dobro usklajena in vključuje več akterjev".

Izkopavanje trupel v gozdu Shakahola so prejšnji teden zaradi vremenskih razmer prekinili, vendar ga bodo kmalu nadaljevali. Policija meni, da bodo odkrili še številne grobove skupno več sto pogrešanih ljudi.

"Visoka stopnja organiziranega kriminala"

Kenijski predsednik William Ruto je v petek oznanil začetek preiskave množičnih smrti. "V tem gozdu imamo veliko več grobov, zato lahko sklepamo, da je šlo za visoko stopnjo organiziranega kriminala," pa je ob obisku območja dejal notranji minister Kithure Kindiki.

Doslej aretirali dva pastorja

Policijska preiskava kaže, da je bila večina umrlih privržencev pridigarja Paula Nthengea Mackenzieja, vodje mednarodne cerkve Good News. Policija ga je obtožila, da je žrtvam odredil izstradanje do smrti, da bi "srečali Jezusa". Pastor ostaja v priporu brez možnosti plačila varščine.

Konec aprila so v Keniji aretirali še drugega pridigarja, domnevno vpletenega v kult stradanja, pastorja cerkve New Life v Mavueniju Ezekiela Omboka Odera, ki so ga prejšnji teden izpustili proti plačilu varščine. Odero je osumljen, da je Mackenzieju pomagal pri pranju denarja, saj naj bi na svoj račun prejel "ogromne količine denarja", ki naj bi jih Mackenzie pridobil s prodajo hiš svojih sledilcev.