Ezekiel Omboko Odero ob aretaciji. Foto: Reuters
Ezekiel Omboko Odero ob aretaciji. Foto: Reuters

Notranji minister Kithure Kindiki je novico o aretaciji Ezekiela Omboka Odera, pastorja cerkve New Life v Mavueniju, sporočil na Twitterju.

“Omenjena cerkev je bila zaprta, več kot sto ljudi, ki so se zatekli v cerkveni kompleks, pa je bilo evakuiranih in bodo morali podati izjave,” je zapisal minister.

Odero se ponaša s tem, da zdravi bolne, prodaja jim plastenke vode (ki jih sam opisuje kot "živa voda") in robčke po sto kenijskih šilingov (približno 70 centov).

“V steklenici ni nič posebnega. Filtrirana voda. Molim zanjo. Oblačila, ki jih je v Bibliji nosil Pavel, so ozdravila številne. Tudi sence prerokov so imele zdravilne moči,” je povedal v intervjuju za tamkajšnje medije.

V plitvih grobovih je bilo najmanj sto pripadnikov kulta. Foto: Reuters
V plitvih grobovih je bilo najmanj sto pripadnikov kulta. Foto: Reuters

Oderova cerkev je na 26 hektarjih zemlje, ima pa tudi hišo za goste, v kateri so nastanjeni člani občestva, ki “spijo v cerkvi", je povedal Odero v intervjuju decembra.

“Verniki prihajajo z vseh koncev sveta. Moja cerkev je vsako nedeljo nabito polna. Težko je najti parkirni prostor. Za goste sem zgradil še bencinsko črpalko, da lahko napolnijo svoje avtomobilske rezervoarje."

Verniki so se izstradali do smrti

Kenija je še vedno pretresena po odkritju najmanj sto trupel v plitvih grobovih v gozdu Shakahola na vzhodu države. Nekatere vernike so našli še žive, a popolnoma oslabljene in shirane. Šlo naj bi za člane mednarodne cerkve Good News.

Oblasti preiskujejo pastorja Paula Mackenzieja Nthengeja, ker naj bi spodbujal svoje privržence, vključno z otroki, naj se sestradajo do smrti, da bi tako dosegli odrešitev. Kenijske oblasti nameravajo zdaj pod pritiskom javnosti uvesti strožje predpise za verska gibanja in organizacije.