Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Okoliščine smrti pokopanih v množičnem grobišču ostajajo neznane, domnevajo pa, da so ti ljudje umrli med tihotapljenjem skozi puščavo, je sporočil IOM, ki je izrazil šokiranost in zaskrbljenost.

Po letu 2011, ko je bil s pomočjo Nata z oblasti odstranjen in ubit dolgoletni voditelj Moamer Gadafi, je Libija zdrsnila v kaos, razmere pa so med drugim izkoristili tihotapci ljudi, obtoženi zlorab prebežnikov.

IOM je libijske oblasti, ki so sporočile, da so sprožile preiskavo smrti, pozval tudi, naj zagotovijo "dostojanstven izkop, identifikacijo in prenos ostankov umrlih migrantov" ter da obvestijo njihove družine in jim pomagajo.

Smrti kažejo na "nujno potrebo po naslavljanju izzivov neregularnih migracij, vključno s pomočjo koordiniranega odziva na tihotapljenje migrantov in trgovanje z ljudmi", so še sporočili v IOM-u.

Dodali so, da bodo "brez regularnih poti, ki zagotavljajo priložnosti za zakonite migracije, takšne tragedije še naprej pojav ob tej poti".

Po podatkih IOM-a so leta 2023 na sredozemski poti v Evropo potrdili najmanj 3129 smrti in izginotij prebežnikov, zaradi česar je ta pot najsmrtonosnejša migrantska pot na svetu, poroča Guardian.

IOM je oblasti v državah na tej poti pozval, naj okrepijo regionalno sodelovanje z namenom zagotovitve varnosti in zaščite za migrante, neodvisno od njihovega statusa.