Ši se je udeležil tridnevnega vrha BRICS v Južni Afriki, kjer je opravil več srečanj z voditelji. Foto: Reuters
Ši se je udeležil tridnevnega vrha BRICS v Južni Afriki, kjer je opravil več srečanj z voditelji. Foto: Reuters

"Kitajska bo bolje izkoristila svoje vire za sodelovanje z Afriko in pobude podjetjem za podporo Afriki pri rasti njenega proizvodnega sektorja ter uresničevanju industrializacije in gospodarske diverzifikacije," je dejal Ši, ki pa več podrobnosti ni navedel.

Ši je dal obljubo po srečanju s predstavniki Afriške unije in 11 afriških držav, med njimi Libije, Nigerije, Senegala in Zambije.

Na pravkar minulem vrhu držav članic skupine BRICS, v katero spadajo Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika, so odločili, da medse sprejmejo šest novih držav, med njimi dve afriški – Egipt in Etiopijo.

Po besedah za Afriko pristojnega kitajskega diplomata Vu Penga afriške države od Kitajske najbolj želijo, da bi se z gradnje infrastrukture, ki je bila v središču kitajskih vlaganj na celini v preteklih dveh desetletjih, preusmerila v vzpostavljanje lokalne industrije.

Po poročanju kitajske tiskovne agencije Šinhua bo Peking povečal obseg afriških kmetijskih pridelkov, ki se se lahko izvažajo na Kitajsko, in Afriki pomagal doseči samozadostnost s hrano.

Sorodna novica Kitajska z novo triletko v Afriki opušča velike infrastrukturne projekte

Kitajska zmanjšuje naložbe v Afriki

V zadnjih letih je sicer prišlo do upadanja kitajskih naložb v Afriki, predvsem obsežnih naložb v velike infrastrukturne projekte, kot so gradnja železnic, letališč in pristanišč, kar je po mnenju poznavalcev posledica pešanja kitajskega gospodarstva, pa tudi prezadolženosti afriških držav.

"Če afriški voditelji lobirajo pri Kitajski za manj financiranja infrastrukturnih projektov, to pomeni, da si prizadevajo za odprta vrata," je dinamiko razvoja odnosov med Kitajsko in Afriko ocenil vodja raziskovalnega laboratorija na ameriški univerzi William & Mary AidData Brad Parks, ki spremlja kitajska posojila in dodeljevanje nepovratnih sredstev v tujini.

Če je leta 2009 Kitajska namenila 88 milijard dolarjev posojil in nepovratnih sredstev afriškim državam za infrastrukturne projekte, pa je bilo po Parksovih besedah njihova vrednost leta 2021 le še 24 milijard dolarjev.

Direktor Centra za študije Kitajske in Afrike na univerzi v Johannesburgu David Monyae meni, da je zaradi presežnih zmogljivosti na Kitajskem smiselno, da podjetja preselijo tovarne v Afriko, kjer po njegovih trditvah mnoga kitajska podjetja že dobro delujejo v industrijskih conah v Etiopiji in Keniji. "Hitro napredujejo, so pripravljeni, imajo kapital in veščine," je dejal.