Čeprav je Nigerija največja proizvajalka nafte v Afriki, pa mnogi menijo, da je njen največji potencial v velikem številu mladega prebivalstva. Foto: EPA
Čeprav je Nigerija največja proizvajalka nafte v Afriki, pa mnogi menijo, da je njen največji potencial v velikem številu mladega prebivalstva. Foto: EPA

Število prebivalcev najbolj poseljene afriške države se bo po ocenah Unicefa glede na demografske trende do leta 2030 povečalo na več kot 400 milijonov in do leta 2100 na 728 milijonov, če se ta trend ne bo ustavil.

Po besedah direktorja zahodnoafriškega centra za trajnostno preobrazbo podeželja Michaela Ayamge mora Nigerija sprejeti nujne preventivne ukrepe, da bi obravnavali trenutne trende. "Krepiti moramo izobraževanje o kontracepciji," je podaril v pogovoru za portal DW in ob tem pojasnil, da rast prebivalstva sama po sebi ni slaba, vendar jo je treba upravljati in biti sposoben nadzorovati njeno hitrost.

Stopnja rodnosti v Nigeriji znaša 5,1 otroka na žensko, kar je dvakrat več kot svetovnega povprečja pri 2,4 otroka na žensko. "Imeti veliko družino je Božji blagoslov. Sam izhajam iz velike družine. Rad imam veliko družino. Kot mladostnik sem se odločil, da bom imel veliko družino, ko bom starejši," je prebivalec Sani Umara iz barakarskega naselja Makolo blizu Lagosa dejal za DW.

Sorodna novica Po odprtju največje afriške rafinerije v Nigeriji: boljša oskrba z gorivom, a z višjimi cenami

Premalo razpoložljivih virov

Več kot 65 od 200-milijonskega nigerijskega prebivalstva je starih med 10 in 24 let. "Ti mladi ljudje bodo odrasli in vstopili v reproduktivno dobo," je za nemški portal povedal profesor demografije na univerzi v Lagosu John Oyefara in opozoril, da bo to povzročilo še večjo rast.

Oyefara je sicer prepričan, da bi rast prebivalstva lahko predstavljala prednost za Nigerijo, a kot pravi, "ne delamo tistega, kar moramo narediti, da bi izkoristili te potenciale, in še nismo niti začeli."

Strokovnjaki opozarjajo, da se bodo za Nigerijo težave, ki segajo od revščine do nestabilnosti, še stopnjevale, če ne bo prišlo do nadzora rasti prebivalstva. "Razpoložljivi viri ne morejo zadostiti osnovnim potrebam naraščajočega prebivalstva," poudarja Oyefara. "To negativno vpliva na zmogljivosti v našem zdravstvenem sektorju, prehranski varnosti, stanovanjih, prevozu in celo zaposlovanju," dodaja.

Povprečna starost v Nigeriji znaša 18,1 leta. Foto: AP
Povprečna starost v Nigeriji znaša 18,1 leta. Foto: AP

Rešitev azijska pot?

Podatki Svetovne banke kažejo, da je v Nigeriji stopnja brezposelnosti s 6,4 odstotka leta 2010 do konca leta 2020 narasla na 33,3 odstotka, še posebej pa so razmere pri zaposlovanju negotove za mlade. Vse to lahko po besedah Oyefare izkoristijo teroristične skupine in kriminalne tolpe z novačenjem novih pripadnikov med brezposelno mladino. Zato v primeru, da bo rast prebivalstva ušla izpod nadzora, sam pričakuje le še več kriz, uporov, revščine in nestabilnosti.

Ayamga malce bolj optimistično zre v prihodnost, ki bi lahko bila svetlejša, če bi bili izpolnjeni nekateri pogoji, pri čemer bi si morala Afrika vzeti za zgled Kitajsko in Indijo, ki sta stavili na izobraževanje prebivalstva. "Nigerija se mora zgledovati po Kitajski in Indiji ter ustvariti okolje, ki bo mladim omogočalo blaginjo," pravi.

Kot je pojasnil direktor zahodnoafriškega centra za trajnostno preobrazbo podeželja, sta Indija in Kitajska razvijali sposobnosti mladih v informacijski tehnologiji in na drugih področjih, ki so povezana s tehnologijo. "Nato sta začeli te sposobnosti ponujati drugim državam, ki so jih potrebovale. Točno to se mora začeti dogajati, prebivalstvo morate spremeniti v človeški kapital," svetuje afriškim državam.