Septembra lani so v Maliju potekali množični protesti proti Franciji, na katerih so ljudje izražali podporo Rusiji in njeni prisotnosti v državi. Foto: AP
Septembra lani so v Maliju potekali množični protesti proti Franciji, na katerih so ljudje izražali podporo Rusiji in njeni prisotnosti v državi. Foto: AP

Wagnerjevci so prisotni v najmanj štirih afriških državah – Maliju, Srednjeafriški republiki, Libiji in Sudanu –, kjer oblastem pomagajo zatirati poskuse upora in varujejo naravne vire, kot so rudniki zlata.

V Maliju je leta 2021 z udarom oblast prevzela vojska. Država se že več let spopada z islamističnimi milicami, pri čemer je malijski vojski desetletje pomagala misija Združenih narodov Minusma, v zadnjih nekaj letih pa tudi ruski plačanci skupine Wagner.

"Wagnerjevo prisotnost v Maliju plačuje Kremelj. Če je Wagner v nesoglasjih s Kremljem, bo seveda Mali utrpel posledice glede varnosti," je za Reuters dejal malijski politični analitik Bassirou Doumbia.

Malijske oblasti so v preteklosti sicer navajale, da imajo sklenjene vojaške dogovore z Rusijo, in ne neposredno z Wagnerjem. Ruske sile v državi naj bi po trditvah oblasti predstavljali vojaški trenerji, ki malijskim silam pomagajo z vojaško opremo, kupljeno v Rusiji.

Sorodna novica Mali poziva k umiku modrih čelad iz države

Mali daje prednost Rusiji pred ZN-om

Odnosi med Malijem in zahodnimi državami so se zaradi sodelovanja z Rusijo poslabšali. Združeni narodi so v poročilu "malijske in tuje sile" obtožili tudi zločinov proti človečnosti v skupnih operacijah. Mali je sicer pred tednom dni ZN pozval, naj ne podaljša mandata misiji Minusma, saj ni kos varnostnim izzivom v državi.

Upor Wagnerja v Rusiji bi lahko pomembno vplival tudi na odnose med Bamakom in Moskvo, ki se je lani zavezala, da bo v Mali poslala za sto milijonov dolarjev goriva, hrane in gnojil.

Wagnerjevci naj bi zapuščali Afriko in Sirijo

Pri tem se pojavljajo neuradna poročila, da je nekaj pripadnikov Wagnerja zapustilo Afriko in se odpravilo v Rusijo. "Kaže, da so nekateri vojaki skupine Wagner zapustili svoje misije v Afriki in Siriji, da bi se pridružili vojaškemu udaru proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu," piše afriški vojaški portal Military Africa.

Sorodna novica Akcija wagnerjevcev predčasno končana - Prigožin enotam ukazal, naj se vrnejo

Predavatelj na bruseljski šoli za mednarodne odnose Yvan Guichaoua je za Reuters sporočil, da v soboto zjutraj v Maliju ni bilo poročil o nepričakovanih premikih sil.

Vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin je v noči s petka na soboto najemniško vojsko povlekel iz Ukrajine in najprej prevzel vojaške objekte v mestu Rostov, kjer ima sedež rusko južno poveljstvo in od koder nadzirajo "posebno operacijo" v Ukrajini. Wagnerjev konvoj zdaj napreduje proti Moskvi.

Rudniki diamantov v Srednjeafriški republiki

Wagnerjevci so prisotni tudi v Srednjeafriški republiki, kjer varujejo rudnike diamantov. Državnim silam so od leta 2018 večkrat pomagali zatreti tudi poskuse upora.

Prekinitev delovanja Wagnerja v Afriki bi lahko močno vplivalo na financiranje najemniške vojske. ZDA so oktobra lani Wagner obtožile izkoriščanja naravnih virov v Srednjeafriški republiki, Maliju in drugje za financiranje vojne v Ukrajini, kar je Rusija takrat zavrnila.

Ruske varnostne sile so danes med posredovanjem ob poskusu upora Wagnerja na sedežu najemniške vojske v Sankt Peterburgu odkrile za štiri milijarde rubljev (43 milijonov evrov) v gotovini. Vodja Prigožin je zatrdil, da je denar namenjen za plače vojakov. V preteklosti je navajal, da Wagner vsa plačila opravlja v gotovini.

Wagnerjevci se borijo tudi v Libiji

Wagner je sicer prisoten še v več afriških državah. V Libiji se plačanci v državljanski vojni borijo na strani uporniškega generala Kalife Haftarja, v Sudanu pa varujejo rudnike zlata. Glede na tajne dokumente ZDA, ki so bili posredovani javnosti, je Wagner prisoten v najmanj osmih državah Afrike.

Najemniška vojska se je na mednarodnem prizorišču sicer uveljavila po letu 2015, ko se je v Siriji borila na strani predsednika Bašarja Al Asada, k čigar končni zmagi je ključno pripomogla podpora Rusije.

Rusija izkoristila slabe odnose nekdanjih kolonij in Francije

V Afriki je v zadnjih letih Rusija izkoristila poslabšanje v odnosih med nekdanjimi francoskimi kolonijami in Parizom in okrepila svojo prisotnost.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je februarja letos napotitev wagnerjevcev v Afriko opisal kot "zavarovanje propadlih režimov v Afriki", ki bo "sejalo le gorje".

Kakšna je vloga paravojaške Wagnerjeve skupine
Odzivi na dogajanje v Rusiji po svetu